Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Полтавщина – єдина область в Україні, де тісно та конструктивно співпрацюють обласна державна адміністрація та громадська рада, – Микола Білокінь

8 квітня, під час апаратної наради, розглянули питання про заходи щодо підтримки ініціатив громадськості в контексті реалізації в Полтавській області Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки.

Полтавщина – єдина область в Україні, де тісно та конструктивно співпрацюють обласна державна адміністрація та громадська рада. Звичайно є проблеми, але ми їх спільно вирішуємо. Нашу спільну роботу високо відзначили в столиці”, – сказав заступник голови Полтавської ОДА Микола Білокінь.

Перший заступник директора Департаменту – начальник управління з питань внутрішньої політики Полтавської ОДА Юрій Варченко повідомив, що в регіоні реалізується Комплексна програма комунікацій влади з громадськістю та сприяння розвитку інформаційної сфери в Полтавській області на 2016-2020 роки. На виконання вказаної Комплексної програми облдержадміністрація здійснює підтримку діяльності Громадської ради при облдержадміністрації.

”Громадською радою при облдержадміністрації протягом 2018-2019 років проведено 9 засідань, з них 3 виїзні, де розглянуто загалом 26 питань. Громадська рада працює тісно співпрацює з головою облдержадміністрації й керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації”, – зазначив Юрій Варченко.

У районах області працюють 25 громадських рад при районних державних адміністраціях, громадські ради при Лубенській, Миргородській, Горішньоплавнівській міських радах, а також при Головному управлінні Національної поліції в Полтавській області, Головному територіальному управлінні юстиції у Полтавській області, Головному управлінні Державної фіскальної служби в Полтавській області. Загалом участь в управлінні державними справами та вирішенні питань місцевого значення у складі громадських рад при органах влади беруть майже 500 осіб, які представляють легалізовані громадські об’єднання. 

Юрій Варченко розповів, що Департаментом забезпечується проведення конкурсів проектів громадських організацій, на виконання яких виділяються кошти з обласного бюджету. Така практика в області реалізовується з 2012 року.

“За цей час реалізована 31 конкурсна пропозиція. У 2019 році для реалізації відібрано 7 конкурсних пропозицій. Проекти спрямовані на формування екологічної культури, виховання патріотизму, розвитку туристичної інфраструктури та привабливості регіону, створення безпечного середовища, правову освіту, активізацію ділової активності малого бізнесу тощо”, – розповів Юрій Варченко.

Також він акцентував увагу на важливості формування партнерських відносин між органами державної влади  з організаціями громадянського суспільства.

На Полтавщині створено умови для висловлення представниками громадськості пропозицій, ініціатив, зауважень під час проведення засідань «круглих столів». У 2018 році структурними підрозділами облдержадміністрації спільно з представниками громадських об’єднань проведено 53 тематичні засідання «круглих столів», в районах та містах області – 88.

Активністю в цьому напрямі відзначаються Департаменти охорони здоров’я, соціального захисту населення, агропромислового розвитку,  культури і туризму облдержадміністрації, управління у справах сім’ї, молоді та спорту облдержадміністрації та інші. Також «круглі столи» за участю представників органів влади відбуваються з ініціативи громадськості.

Спільно з громадськими організаціями проводять заходи з нагоди державних свят і пам’ятних дат. Постійно в облдержадміністрації з представниками громадських організацій учасників АТО, ГО «Сім’ї загиблих учасників бойових дій», чорнобильських, афганських, ветеранських організацій обговорюють  проведення різних заходів. Громадським ініціативам також надається широка інформаційна підтримка.

Департамент сприяє в організації, розміщенні та презентації тематичних виставкових проектів, зокрема, підготовлених Українським інститутом національної пам’яті, сприяє також громадським організаціям у проведенні тематичних виставок. Департаментом ініціюється безліч тематичних фотовиставок.

Юрій Варченко розповів, що значна частина громадських ініціатив пов’язана з випуском книг місцевих авторів.

“В області, починаючи з 2000 року, реалізовуються програми підтримки книговидання, зокрема випуску соціально значущих книг за кошти обласного бюджету. За цей час було видано понад 130 назв соціально значущих книг та видань, що приурочені до визначних подій, ювілейних і пам’ятних дат, загальним тиражем близько 86 тисяч примірників, з обласного бюджету на їх видання було виділено більше 5,3 млн грн”, –  сказав Варченко.

З ініціативи Департаменту спільно з Полтавською обласною універсальною науковою бібліотекою імені І.П.Котляревського минулого року в області започатковано проведення універсальної книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК». У заході взяли участь майже 30 видавництв та видавничих організацій з різних регіонів України, 8 книгорозповсюджувачів, делегації від Сумської та Львівської областей. Представлено продукцію більше 80 українських видавництв. У травні цього року планується проведення другої універсальної книжкової виставки-ярмарку «ПОШУК».

Т.в.о. голови Полтавської ОДА Роман Товстий наголосив, що, попри існуючі проблеми, робота щодо підтримки ініціатив громадськості в контексті реалізації в Полтавській області Національної стратегії  сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2016-2020 роки прогресує.

“Ми чітко бачимо, що і в районах і в ОТГ є певна проблематика. Зокрема, треба закцентувати увагу на кадровому питанні та щодо надання інформаційного  простору на території регіону”, – зазначив Роман Товстий.

Перейти до вмісту