Ви тут:
Суспільство Україна 

Перший тур президентських виборів пройшов без системних порушень, – Павло Петренко

Перший тур президентських виборів пройшов прозоро і без системних порушень. Це дало можливість українцям вільно зробити свій вибір.

Так оцінив підсумки волевиявлення у першому турі виборів Президента України Міністр юстиції Павло Петренко в ефірі телеканалу Україна.

«Українці зробили свій вибір вільно і без тиску. Важливо, що ми уникнули провокацій чи масових порушень під час голосування. Тому ми маємо результат, який був зафіксований під час відкритого та прозорого голосування українців», – заявив очільник Мін’юсту.

За його словами, учасники, які програли, мають визнати результати виборів. Адже до останнього моменту ніхто в країні не знав, котрі з претендентів стануть лідерами перегонів. І це – справжня ознака демократії.

Він підкреслив, що штаби всіх претендентів мали можливість контролювати процес підрахунку голосів та оформлення протоколів.

«Саме це дає можливість провести підрахунок, мінімізувавши порушення, які можуть вплинути на визнання виборів дійсними на тій чи іншій дільниці. Тому всі учасники виборчого процесу мають бути зацікавлені у тому, щоб підрахунок і оформлення результатів пройшли бездоганно», – наголосив Міністр юстиції.

Водночас він звернув увагу на те, що за кожне порушення під час підрахунку голосів передбачена кримінальна відповідальність. Це стосується і псування бюлетенів, і підробки протоколів.

За словами Павла Петренка, і кандидати, і штаби, і виборці, чиї права були порушені, мають право подавати відповідні скарги й позови. Закон чітко регламентує строки їх розгляду.

«Результати виборів у цілому по Україні оскаржити неможливо. Можна оскаржити лише підсумки голосування на конкретній дільниці. Після оголошення результатів центрвиборчкомом на оскарження буде 5 днів. Суди мають прийняти рішення за 2 дні. Тому до 10 квітня ми будемо мати остаточні результати у вигляді рішення ЦВК», – додав очільник Мін’юсту.

Міністр також закликав усіх, хто голосує не за місцем реєстрації, перед другим туром, не пізніше ніж за 5 днів до волевиявлення, тобто до 15 квітня, ще раз звернутись до відповідних центрів реєстрації та підтвердити своє місце голосування.

«Сподіваюсь, ще більше людей візьмуть участь у другому турі виборів Президента України», – зазначив Павло Петренко.

Перейти до вмісту