Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство 

Педіатри Полтавщини розповіли про вакцинацію проти туберкульозу

ВООЗ рекомендує вакцинацію проти туберкульозу в країнах з високою захворюваністю на туберкульоз, до яких відноситься і Україна.

“Найбільш ефективне щеплення проти туберкульозу в віці до 1 міс після народження. Якщо вакцина БЦЖ не була введена після народження, то за умови негативної проби Манту, вакцинація проводиться і в шкільному віці”, – розповідають педіатри Полтавщини.

БЦЖ вводиться новонародженим з масою більше 2500 грамів. Якщо при виписці дитини вага менше 2500 гю, то щеплення БЦЖ проводиться в амбулаторії по досягненню потрібної маси тіла.

Протипоказанням для щеплення БЦЖ в пологовому є наявність ВІЛ інфекції у матері, в такому разі вакцинація БЦЖ проводиться по досягненню 18ти міс віку за умови ВІЛ негативного статусу дитини.

Ревакцинація БЦЖ не є ефективною, тому її відмінено в Україні з 2018 року.

Вакцину БЦЖ, згідно нашого законодавства, можна вводити з будь-яким інтервалом лише з вакциною проти гепатиту В. З іншими вакцинами слід дотримуватись терміну 1 місяць. Закордоном її можна поєднувати з будь-якими вакцинами.

БЦЖ – жива вакцина, яка вводиться внутрішньошкірно.

Флакони БЦЖ переважно багатодозові, це є позицією ВООЗ. Наявна БЦЖ вакцина виробництва Болгарія містить 20 доз.

Вакцина суха у вигляді порошку, який розводиться розчинником. Вакцина БЦЖ боїться денного світла, тому її слід зберігати в темному місці.

Доза 0,05 мл для малюків менше року та 0,1 мл для дітей старше 1 року.

Перед введенням вакцини шкіру не слід обробляти антисептиком.

БЦЖ вводиться на межі верхньої та середньої третини зовнішньої поверхні лівого плеча.

Кут введення голки 5 градусів.

Після повільного введення вакцини з’явиться папула у вигляді «лимонної шкірки», яка через 15-20 хвилин зникне.

В місці введення вакцини через 2-3 тижні розвивається потовщення у вигляді вузлика, який надалі протягом 4-6 тижнів розвивається у папулу, що далі може перетворитись на пустулу, а далі корочку і рубчик. В цілому час, який проходить від щеплення до утворення рубчику дорівнює 6 міс. Всі стадії розвитку рубчика не є обов’язковими часто після папули пустули не буває. Згідно позиції ВООЗ у 10% дітей може не бути рубчика, що є нормальним розвитком і не потребує повторного введення вакцини, як вважалось раніше.

Перейти до вмісту