Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

П’ять років тому почалася АТО

14 квітня 2014 року указом виконувача обов’язки президента України Олександра Турчинова було введено у дію рішення Ради національної безпеки та оборони України (РНБОУ) про проведення антитерористичної операції (АТО)

Це стало відповіддю на масове проникнення в східні області країни озброєних російських терористичних угруповань і захопленнями ними органів місцевої влади. Протидія збройній агресії Росії у форматі АТО тривала до лютого 2018 року, коли її було змінено на військову операцію, розповідає просвітницький проект Цей день в історії.

У березні 2014 року Росія одночасно з анексією Кримунамагалася дестабілізувати суспільно-політичну ситуацію у східних та південних регіонах України. Спочатку російські спецслужби це робили з метою відволікти увагу української влади від кримського питання, а згодом для того, щоб вплинути на зовнішньополітичний курс країни у цілому.

Розхитування ситуації у різних регіонах відбувалося за схожим сценарієм: збиралися акції протесту проти “державного перевороту у Києві”, захоплювалися приміщення органів державної влади, а інколи – будівлі СБУ та МВД, а згодом проголошувалися “народні республіки”. Так було зроблено у Луганській, Донецькій, Харківських областях. У деяких областях, наприклад, Дніпропетровській, місцева влада, змогла припинити російські спецоперації ще у зародку – на етапі мітингів. У Харкові 8 квітня була оголошена антитерористична операція, у ході якої із залученням винницьких спецпризначенців з підрозділу МВС “Ягуар” була звільнена будівля Харківської обласної державної адміністрації.

Таким же чином очікувалося вирішити проблему і в Донецьку, де у захопленій проросійськими активістами будівлі Обласної державної адміністрації (ОДА) 7 квітня 2014 року була проголошена “Декларація про суверенітет Донецької народної республіки” на території усієї Донецької області та прийнято звернення до керівництва Російської Федерації з проханням про введення миротворчого контингенту Збройних сил РФ. 

Однак у цілому станом на початок квітня 2014 року, нова українська влада стала більш впевненою та поступово наводила лад в країні, справляючись з російськими агентами впливу. Це не влаштовувало Росію і тому до України були направлені озброєні російські спецпризначенці. Зокрема, 12 квітня з російської території в Донецьку область був спрямований озброєний загін на чолі з Ігорем Стрелковим (справжнє прізвище Гіркін – співробітником російських спецслужб, який у лютому-березні 2014 році брав участь у кримських подіях). Цей загін захопив місто Слов’янськ.

У той же день РНБОУ провело екстрене засідання і з 13 квітняСБУ розпочала антитерористичну операцію у Слов’янську, яка не принесла позитивного результату. З огляду на те, що російські терористи продовжували захоплювати населенні пункти в Донецькій та Луганських областях, РНБОУ ухвалило рішення “Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України” (сам текст був таємний). 14 квітня Турчинов видав указ, який увів у дію рішення РНБОУ.

“Ми робили все, аби уникнути людських жертв. Але ми готові дати відсіч всім спробам вторгнення, дестабілізації та терористичним діям зі зброєю в руках. РНБО прийняла рішення розпочати широкомасштабну антитерористичну операцію із залученням Збройних Сил України. Ми не дамо Росії повторити кримський сценарій у східному регіоні України … це не війна між українцями”, – пояснив тоді Турчинов.

Перейти до вмісту