Ви тут:
Суспільство Україна 

Нафтогаз та п’ять європейських операторів разом працюватимуть над анбандлінгом української ГТС

П’ять провідних європейських операторів допоможуть НАК “Нафтогаз України” створити незалежного оператора газотранспортної системи.

Як повідомляє прес-служба відомства, “Нафтогаз”, “Укртрансгаз” та “Магістральні газопроводи України” (МГУ) підписали угоду про створення спільної робочої групи з п’ятьма провідними європейськими операторами, зацікавленими у підтримці процесу анбандлінгу та подальшій участі в управлінні українською ГТС. Мета співпраці – допомогти українській стороні створити незалежного оператора ГТС відповідно до європейського законодавства, після чого європейські партнери зможуть долучитися до управління оператором ГТС. Про це пише “Євроінтеграційний портал”

Над проектом працюватимуть GRTgaz S.A. (Франція), N.V. Nederlandse Gasunie (Нідерланди), Snam S.p.A. (Італія), Eustream a.s. (Словаччина) та Fluxys S.A. (Бельгія).

У “Нафтогазі” зазначили, що на цьому етапі профільні експерти європейських операторів допомагатимуть зі створенням незалежного українського оператора ГТС і поданням заявки на його сертифікацію до українського регулятора НКРЕКП та Секретаріату Енергетичного співтовариства, а також братимуть участь у розробці плану модернізації ГТС для забезпечення її технічної надійності та ефективності.

Європейські оператори також надаватимуть консультаційну підтримку під час спільних засідань правління та комітету з анбандлінгу наглядової ради “Нафтогазу”.

Подальша співпраця між операторами ГТС та МГУ обговорюватиметься окремо.

НАК “Нафтогаз України” має передати газотранспортні активи новому незалежному оператору до 1 січня 2020 року.

Анбандлінг – це відокремлення діяльності з транспортування природного газу (діяльності оператора ГТС) від видобутку і постачання природного газу та електричної енергії.

Оригінал статті читайте за посиланням.

Перейти до вмісту