Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині до нових ОВК увійшли 73% членів з попереднього складу

10 квітня ЦВК утворила вісім окружних виборчих комісій для проведення повторного голосування 21 квітня в межах Полтавщини. Згідно аналізу ОПОРИ 73% (82 з 112) брали участь у складі ОВК під час організації виборчого процесу 31 березня.

До складу усіх восьми ОВК на Полтавщині увійшло по 14 членів комісії – по сім від Володимира Зеленського та Петра Порошенка. Керівний склад комісій складається з голови та секретаря. Кожен з кандидатів загалом мають по вісім представників в керівному складі відповідно.

Загалом 38 з 56 членів ОВК, котрі представляють інтереси Володимира Зеленського були задіяні в роботі комісій під час виборів 31 березня. Петро Порошенко має 44 таких членів ОВК.

12-04-pl-chleny-ovk-vid-poroshenka

12-04-pl-chleny-ovk-vid-zelenskogo

ОВК №144 (Подільський, Шевченківський райони міста Полтави)

Голова комісії, як і під час виборів 31 березня, представляє Петра Порошенка. Секретар – представник від Володимира Зеленського, не брав участі у роботі ОВК. Загалом 11 з 14 членів комісії були задіяні в роботі ОВК 31 березня.

Володимира Зеленського в нинішньому складі представляють члени комісії від Володимира Зеленського, Анатолія Гриценка, Віталія Купрія, Олександра Шевченка, Віталія Скоцика та Сергія Тарути.

Інтереси Петра Порошенка представляють п’ять членів з попереднього складу ОВК – від Петра Порошенка, Ольги Богомолець, Юлії Литвиненко, Романа Насірова та Юрія Тимошенко.

ОВК №145 (Київський район міста Полтави, Котелевський, Полтавський райони)

Голова ОВК представляє Володимира Зеленського, як і в попередньому складі. Решта шість членів комісії від Зеленського участі у роботі ОВК під час виборів 31 березня не брали.

Усі сім членів від Петра Порошенка були задіяні в попередньому складі ОВК. Секретар комісії від Порошенка представляв Ольгу Богомолець, решта членів – Петра Порошенка, Василя Журавльова, Юлію Литвиненко, Романа Насірова, Володимира Петрова та Юрія Тимошенка.

ОВК №146 (частина Автозаводського району, Крюківський район міста Кременчука)

Петро Порошенко має п’ять членів з попереднього складу, серед яких і голова ОВК, котрий представляв інтереси Володимира Петрова. Четверо інших членів представляли Петра Порошенка, Юлію Литвиненко, Романа Насірова та Юрія Тимошенка.

Від Володимира Зеленського увійшли шість членів ОВК з попереднього складу. Секретар в новому складі представляв Олександра Соловйова, решта п’ять – Володимира Зеленського, Інну Богословську, Анатолія Гриценка, Володимира Кривенка та Віталія Скоцика.

ОВК №147 (місто Миргород, Диканський, Зіньківський, Миргородський, Решетилівський, Шишацький райони)

Усі сім членів ОВК від Володимира Зеленського були у попередньому складі комісії. Голова в нинішньому складі представляв Олександра Соловйова, інші члени ОВК – Володимира Зеленського, Юрія Бойка, Віктора Бондаря, Анатолія Гриценка, Віктора Кривенка та Сергія Таруту.

Секретар комісії від Петра Порошенка, в попередньому складі представляв Олександра Вілкула. Окрім нього в попередньому складі ОВК були ще двоє членів – представляли Петра Порошенка та Романа Насірова.

ОВК №148 (місто Лубни, Великобагачанський, Оржицький, Семенівський, Хорольський райони, частина Лубенського району)

Голова комісії, як і в попередньому складі, представляє Петра Порошенка. Також в складі ОВК під час виборів 31 березня були ще чотири члени комісії – раніше представляли Ольгу Богомолець, Юлію Литвиненко, Романа Насірова та Володимира Петрова.

Володимир Зеленський має чотирьох членів ОВК з попереднього складу – нинішній секретар комісії представляв Романа Безсмертного, а також представники від Володимира Зеленського, Олександра Вілкула та Олександра Соловйова.

ОВК №149 (Карлівський, Кобеляцький, Козельщинський, Машівський, Новосанжарський, Чутівський райони)

Шість з семи членів ОВК від Петра Порошенка брали участь у роботі комісії й під час виборів 31 березня. Нинішній голова ОВК також був представником Порошенка, інші п’ять членів представляли інтереси Василя Журавльова, Юлії Литвиненко, Романа Насірова, Юлії Тимошенко та Юрія Тимошенка.

Секретар ОВК від Володимира Зеленського. До цього був задіяний в роботі ОВК від Миколи Габера. Також ще чотири члена комісії були у попередньому складі – від Володимира Зеленського, Романа Безсмертного, Руслана Кошулинського та Олександра Соловйова.

ОВК №150 (місто Горішні Плавні, частина Автозаводського району міста Кременчук, Глобинський, Кременчуцький райони)

Голова ОВК, котрий представляє Володимира Зеленського, не брав участі у попередньому складі комісії. Загалом Зеленський має трьох членів ОВК, котрі були задіяні під час виборів 31 березня. В попередньому складі вони представляли Анатолія Гриценка, Сергія Кривоноса та Ігоря Смешка.

Від Петра Порошенка включено шість з семи членів ОВК, з попереднього складу – нинішній секретар представляв також Порошенка, решта – Ольгу Богомолець, Юлію Литвиненко, Олександра Мороза, Романа Насірова та Володимира Петрова.

ОВК №151 (місто Гадяч, Гадяцький, Гребінківський, Лохвицький, Пирятинський, Чорнухинський райони, частина Лубенського району)

Голова ОВК від Володимира Зеленського. Загалом в минулому складі були шість з семи членів комісії – нинішній голова був від Сергія Тарути, а також представники від Юрія Бойка, Миколи Габера, Андрія Новака, Ігоря Смешка та Юлії Тимошенко.

За поданням Петра Порошенка до складу ОВК увійшли усі сім членів комісії з попереднього складу. Раніше вони представляли Василя Журавльова, Віктора Кривенка, Руслана Кошулинського, Юлію Литвиненко, Олександра Мороза, Романа Насірова та Володимира Петрова.

«Так як строки проведення повторного голосування є досить короткими, то велика кількість членів комісій, котрі були задіяні під час виборів 31 березня від інших кандидатів, залишилися у складі ОВК. Так як зазвичай в окружних виборчих комісіях працюють люди, котрі мають певний досвід і подавались в різний час від різних кандидатів. Тому той факт, що члени новоутворених ОВК були задіяні під час попереднього голосування має підвищити рівень роботи комісій», – зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області Костянтин Донченко.

Згідно з частиною 5 статті 85 Закону України «Про вибори Президента»: «для проведення повторного голосування з виборів Президента України Центральна виборча комісія не пізніш як за десять днів до дня повторного голосування за поданням кандидатів на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, формує новий склад окружних виборчих комісій у кількості чотирнадцяти осіб – по сім осіб від кожного кандидата, включеного до виборчого бюлетеня для повторного голосування».

У частині 6 та 7 цієї статті зазначено, що кандидати на пост Президента України, які включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, не пізніш як за дванадцять днів до дня повторного голосування вносять до Центральної виборчої комісії подання щодо кандидатур до складу окружних виборчих комісій за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. При розподілі керівних посад в окружних виборчих комісіях Центральна виборча комісія забезпечує для кожного кандидата на пост Президента України рівну кількість посад голови та секретаря окружної виборчої комісії (з можливим відхиленням від рівної кількості не більш як на одну посаду відповідно голови або секретаря комісії). Голова та секретар окружної виборчої комісії не можуть бути представниками одного кандидата на пост Президента України.

Нагадаємо, під час першого туру до складу ОВК на Полтавщині було включено 309 представників кандидатів в Президенти.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Перейти до вмісту