Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Кращі аматорські колективи Козельщини змагалися між собою на гала-концерті до 250-річчя Івана Котляревського

4 квітня у Козельщині пройшов огляд-звіт художньої самодіяльності «Де злагода в сімействі». Його приурочили до 250-тої річниці від Дня народження Івана Котляревського.

Учасники концерту — аматорські колективи та виконавці з різних куточків Козельщинської ОТГ. У березні артистів визнали кращими на двох попередніх творчих оглядах — у селі Рибалки та Мануйлівка Козельщинського району, повідомляє ГО «Полтавщина Аграрна».

На концерті Микола Чинакал декламував гуморески і відстоював честь села Юрківка:

— Саме жителі сіл несуть ментальність й ідентичність нації. Їм потрібно це — аматорська самодіяльність.

Серед учасників заходу — й колектив Пригарівського сільського будинку культури «Роси». Попри хвилювання, жінки кажуть, що обожнюють виступати. Зазвичай виконують жартівливі пісні. Для них це — розрада та відпочинок після городу й господарства.

Директорка Пригарівського СБК Ліна Глова розповідає, що для неї цепрофесія, а для дівчат — хобі:

— Вони мають дітей, онуків, роботу. Але знаходять час, щоб прийти на репетицію, поспілкуватися і поспівати.

Керівник Пашківського СБК Степан Литвин вважає, що аматорська, «жива» та емоційна  творчість завжди затребувана. Селяни, не «розбалувані» концертами та видовищами, люблять як виступати, так і насолоджуватись мистецькими заходами. Головне — розвивати народну творчість і залучати до місцевих колективів «свіжу кров».

— Це наше майбутнє. І без нових артистів не буде розвитку творчості, — зазначає стосовно молоді Степан Литвин.

Голова Козельщинської ОТГ Олександр Троцький пояснює: людям потрібно давати можливість зміни заняття і відпочинку. Вони повинні мати це на рівні не занедбаної самодіяльності, а розвинутої культури.

Спільна назва оглядів народної творчості — «Пісня — душа народу». Організатори — місцева влада, відділ культури і туризму Козельщинської ОТГ. Основний партнер та ініціатор — представники «Агрофірми «Добробут»   агропромислового холдингу «Астарта».

«Астартівці» підготували подарунки для учасників — проектор, ноутбук, два принтери та радіосистему. Крім того, виготовлять рекламний щит із фотографіями переможців. Його розмістять на фасаді селищного будинку культури в Козельщині.

Заступник генерального директора «Агрофірми «Добробут» Анатолій Таранушич говорить, що для підприємства важливо підтримувати мистецтво і культуру:

— Це один із визначених нашим гендиректором Віктором Іванчиком напрямок руху і розвитку. Звичайно, посівна кампанія — найголовніше у всіх наших справах, і все підприємство працює на майбутній урожай. Але, як кажуть в народі, «не хлібом єдиним».

Крім переможців відбіркових турів, у гала-концерті виступили колективи Козельщинського СБК та вихованці місцевої дитячої музичної школи. Учасників нагородили грамотами та відзнаками.

Перейти до вмісту