Ви тут:
Суспільство 

КБ «Південне» розробляє легку ракету, яку можна буде запускати з території України

Тенденції на світовому ринку космічних послуг в останні роки свідчать про те, що найближчим часом очікується значне збільшення комерційного попиту на висновок малих і середніх космічних апаратів на низькі навколоземні орбіти.

Як повідомляє ITC.ua, одним з найбільш перспективних сьогоднішніх проектів КБ «Південне» є створення космічного ракетного комплексу на основі ракети-носія легкого класу «Циклон-1М». І згідно з результатами експертизи, є принципова можливість здійснення космічних запусків цих ракет з території України. Іншими словами, Україна може створити власний універсальний пусковий комплекс для ракет космічного призначення легкого класу. Експертиза була проведена Міжнародним центром космічного права при Інституті держави і права ім. В.М. Корецького НАН України на замовлення КБ «Південне».

В якості потенційних місць розташування ракетно-космічного комплексу в Україні може розглядатися Херсонська область та узбережжя Бузького або Дніпровського лиманів.

«Циклон-1М» – це триступенева ракета-носій, яка забезпечить виведення космічних апаратів масою до 750 кг на сонячно-синхронну орбіту висотою 600 км. Орієнтовний стартова вага ракети-носія «Циклон-1М» становить 63 тонни, діаметр корпусу ступенів – 2,25 м, приблизна довжина РН – 29 м.

Перейти до вмісту