Ви тут:
децентралізація Полтавщина прес-конференція Суспільство ТОП-новина 

“Децентралізація — це реформа не про гроші, а про людей”, – прес-конференція експертів Полтавського ЦРМС

9 квітня, в ОКІА “Новини Полтавщини” відбулася прес-конференція Полтавського Центру розвитку місцевого самоврядування на тему “П’ять років реформи децентралізації на Полтавщині: підсумки, тренди, загрози та перспективи”.

“Полтавський Центр розвитку місцевого самоврядування створений за підтримки Міністерства регіонального розвитку та Програми “U-LEAD з Європою”. Полтавський ЦРМС відкрився у квітні 2016 року. Головне завдання Центру — це підвищення спроможності органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування впровадження реформи децентралізації шляхом проведення консультацій, методичних документів, проведення заходів та навчальних візитів. Зараз на Полтавщині є 46 об’єднаних територіальних громад. 44 ОТГ мають прямі міжбюджетні відносини, а Новоселівська і Дмитрівська громади чекають на рішення ЦВК. 32,1% території області і 69,3 % населення ввійшли до ОТГ”, розповіла директор Полтавського ЦРМС Ірина Балибіна.

На Полтавщині нараховується 12 районів, де об’єднані громади охоплюють близько 50% території. Також є райони, де не створено жодної громади, а саме Котелевський, Оржицький та Диканський.

“Громади Полтавщини по ранжуванню розташовані так: 3 громади чисельністю більше 15 тис. осіб, 9 громад — до 15 тис. осіб, 11 — до 10 тис. осіб і 23 громади — до 5 тис. осіб. Громади, які мають населення до 5 тисяч осіб — це громади, які “під знаком питання”: чи зможуть вони залишитись бути спроможними, чи потраплять до перспективного плану Полтавської області”, – зазначила Ірина Балибіна.

Процес приєднання територіальних громад у Полтавській області стартував у 2017 році. До Семенівської ОТГ приєдналися чотири сільські ради.

“На даний момент тривають обговорення щодо об’єднання у Полтавському, Оржицькому та Великобагачанському районах”, – додала Ірина Вікторівна.

“Децентралізація — це одна з найуспішніших реформ України. А головне, що це реформа не про гроші, а про людей. Всі згодні з тим, що реформа децентралізації корисна. Полтавський ЦРМС є комплектною та професійною установою, яка формувала у мешканців області думку про реформу. Наша робота лягає у площину нових знань, умінь, практик, навичок та можливостей для розвитку сільських територій. Об’єднані громади повинні бути дієвими, спроможними і надавати мешканцям якісні послуги. З децентралізацією вперше за всю історію України сільські, селищні, міські громади можуть надати людям достойні послуги. 46 громад Полтавщини не є “прохачами” у районних бюджетів, адже вони повноправні партнери, на державному рівні, по впровадженню серйозних проектів. Ми агенти змін, агенти впливу, нам необхідно було об’єднати людей і владу. Реформа ще не закінчена і роботи ще чимало, але ми впевнені, що вона незворотна і принесе плоди розвитку для громад. Це єдина реформа, де люди роблять для себе те що хочуть”, – Олександр Ісип.

90% жителів області знають про реформу децентралізації, а більше 70% – схвалюють цю реформу.

“Реформа децентралізації рухається секторальними напрямками: освіта, соціальний захист населення, надання адміністративно-муніципальних послуг. Людина в селі і людина у місті повинна отримувати однаково якісні послуги. Результат громадської згуртованості — це угоди міжмуніципального співробітництва. З а кількість, яких Полтавщина є лідером в Україні”, – розповів радник з муніципальних послуг Полтавського ЦРМС Геннадій Фасій.

Так, наприклад у Кременчуцькому районі 4 ОТГ та сільська рада підписали угоду ММС і створили комунальну установу “Кластер зеленого туризму”. Така установа сприятиме розвитку місцевого туризму та створенню нових можливостей працевлаштування.

“Процес децентралізації протягом п’яти років охопив не всі громади. Тому, “600 днів для завершення децентралізації” – це так званий  другий етап реформи”, – розповів радник з юридичних послуг Полтавського ЦРМС Володимир Божко.

Радник з децентралізації Полтавського ЦРМС Вадим Штефан розповів про необхідність створення Стратегій розвитку громад.

“Якщо у громади є Стратегія, то вона має підтримку мешканців та підприємств, знає що робити, куди рухатися та як витрачати гроші. А коли Стратегії не має, то гроші витрачаються хаотично, неефективно. Перед громадами дійсно є декілька стратегічних викликів, а саме: демографічна криза, виїзд населення та необхідність у створені робочих місць. Ми працюємо з головами ОТГ, які розуміють ці стратегічні виклики”, – сказав Вадим Штефан.

В області прийнято 6 Стратегій розвитку громад. Одним із результатів Стратегії є збільшення робочих місць. Протягом цього року громадам необхідно розробити Стратегію розвитку до 2027 року.

Щодо перспектив реформи Олександр Ісип, що децентралізація обов’язково повинна завершитесь.

“Ми хочемо, щоб децентралізація була завершена, бо кожна робота, яка розпочата повинна бути завершена. Адже можна отримати не той ефект, який очікувався. Перспективний план — це важливий документ, який необхідний для подальшого розвитку області. Реформу необхідно здійснювати професійно і експерти радять робити це без помилок та не зволікати”, – наголосив Ісип.

Перспективний план формування територій громад Полтавської області – 77 ОТГ

 

Перейти до вмісту