Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Завдяки проекту “Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей” вдалося наблизити якісну медичну допомогу до мешканців найвіддаленіших районів Полтавщини, – Віктор Лисак

На початку березня у Полтаві пройшов семінар за підсумками реалізації спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку інвестиційного проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Такі заходи проходять щороку з метою  обговорення результатів реалізації Проекту, обміну досвідом, планування роботи на наступний період.

У роботі семінару взяли участь представники Міністерства охорони здоров’я України, Світового банку та Групи консультаційної підтримки проекту, Національної служби здоров’я, Центру громадського здоров’я, голови обласних держадміністрацій та департаментів охорони здоров’я регіонів, представники Груп управління субпроектами Вінницької, Дніпропетровської, Рівненської, Волинської, Полтавської, Львівської, Запорізької та Закарпатської областей, повідомляють у МОЗ.

Цього року в рамках семінару обговорювали результати реалізації Проекту як на національному, так і регіональному рівні.

Також учасники ознайомилися планом змін у сфері управління громадським здоров’ям, перспективами впровадження австралійської системи діагностично-споріднених груп в Україні, планами розвитку електронної системи охорони здоров’я тощо.

«Спільний проект Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» триває вже три з половиною роки і за цей час нам вдалося досягти помітних результатів. Це й закупівлі дуже важливого для кожного регіону дороговартісного медичного обладнання, в тому числі ангіографів, й навчання для сімейних лікарів і терапевтів, і запуск будівництва нових амбулаторій. Завдяки плідній роботі всіх учасників Проекту, ще більше українців отримали доступ до якісних медичних послуг», – зазначила Аліна Ткаченко, координатор проекту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

Директор Департаменту охорони здоров’я Полтавської ОДА Віктор Лисак розповів про основні досягнення субпроекту Полтавської області та його роль у реформуванні охорони здоров’я регіону.

«Коли ми лише розробляли проект для Полтавської області, то головні принципи, які ми поклали в його основу, – це доступність, технологічність і безоплатність надання медичної допомоги. Більшість із запланованого нам вдалося досягти. Ми реформували меддопомогу на всіх рівнях. Завдяки впровадженню Проекту у регіоні центри ПМСД, центральні районні, міські та обласні лікарні були оснащені сучасним обладнанням. Це дало можливість значно покращити раннє виявлення, діагностику та профілактику одних з найпоширеніших хвороб у населення – захворювань серця», – наголосив Віктор Лисак.

Ще одним із досягнень суброекту у Полтавській області також стало наближення якісної медичної допомоги до мешканців найвіддаленіших районів області. Для цього за кошти проекту було придбано 7 пересувних амбулаторій.

Починаючи з серпня 2018 р. пересувні діагностичні комплекси щотижнево здійснювали виїзди до сіл, де немає ФАПів та амбулаторій. За 2018 рік було здійснено виїзди до 27 районів, обстежено понад 1800 людейв 124 населених пунктах.

Одним із досягнень  спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» стала закупівля такого важливого медичного обладнання як ангіографи. Так, в рамках проекту уже придбли 9 ангіографічних систем, на яких уже зроблено десятки тисяч коронарографій та проведено понад 6,6 тис стентувань пацієнтів із гострим інфарктом міокарда з елевацією сегменту ST. Ще 7 ангіографів планують придбати до кінця 2019 року.

Крім того, за 3,5 роки роботи проекту:

  • майже 1000 амбулаторій сімейної практики – загальної медицини повністю укомплектовані медичним обладнанням, необхідним для діагностики та раннього виявлення серцево-судинних захворювань, згідно з табелем оснащення закладів ПМСД;
  • закупили 40 автомобілів швидкої допомоги та обладнали 36 диспетчерських;
  • закупили обладнання для реанімаційних відділень;
  • провели навчання для більш ніж  14 тисяч медичних працівників в усіх регіонах, що беруть участь у проекті. 

ПРО СПІЛЬНИЙ ПРОЕКТ СВІТОВОГО БАНКУ ТА МОЗ УКРАЇНИ «ПОЛІПШЕННЯ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я НА СЛУЖБІ У ЛЮДЕЙ»

19 березня 2015 року між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) було підписано Угоду про позику у розмірі 214,7 млн дол. США. Спільний проект банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» спрямований на підтримку трансформації системи охорони здоров’я та націлений на досягнення трьох основних завдань: боротьбу з неінфекційними захворюваннями, з акцентом на профілактику; поліпшення якості та ефективності медичної допомоги; оптимізацію та реструктуризацію лікарень і амбулаторних послуг вторинного рівня. Проект, який триватиме до 2020 року, реалізується у восьми областях України: Волинській, Вінницькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Закарпатській, Полтавській, Рівненській та Львівській.

Перейти до вмісту