Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Як регулюються ціни на ліки в аптеках

Ринок лікарських засобів України є вільним для всіх зареєстрованих в Україні препаратів. Невелика частина зареєстрованих ліків входить до списку, що покривається пацієнтам коштом платників податків. Всі інші — знаходяться у вільному продажу на ринку України.

У МОЗ розповіли, що це означає і які є механізми регулювання цін на ліки.

Зареєстровані в Україні ліки входять до Державного реєстру лікарських засобів: http://www.drlz.com.ua/ . У реєстрі ви можете переглянути, чи ліки, які ви купуєте відповідають нормам, зробити пошук за назвами препарату чи діючої речовини.

Невелика частина зареєстрованих ліків входить до списку, що покривається пацієнтам коштом платників податків. Всі інші — знаходяться у вільному продажу на ринку України. Що це означає:

  • Ліки, що покриваються за бюджетні кошти входять до програми “Доступні ліки”. Загалом у реєстрі 258 препаратів, з них 64 є безоплатними для пацієнтів, за інші треба доплатити невелику різницю. Це препарати для лікування хвороб серця, діабету 2 типу чи бронхіальної астми, які пацієнти мають приймати постійно. На ці ліки ціни чітко зафіксовані, включаючи роздрібну ціну в аптеці. Жодна аптека не має права їх штучно підвищувати.
  • Інші ліки можуть вільно реалізовуватись в аптеках за ринковими цінами. Тобто ціни регулює вільний ринок і на них можуть впливати, до прикладу, конкуренція чи коливання курсу валют.

Які є механізми регулювання цін на ліки

Є багато цивілізованих методів контролювати регулювання цін на ліки. Один з них — введення механізму референтного ціноутворення на ліки. Наразі МОЗ України уже втілює цей метод на прикладі програми “Доступні ліки” та препаратів інсуліну.

Також розроблено проект, щоби такий механізм розповсюджувався на ліки, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів. Це допоможе знизити їхню ціну. За лінком можна ознайомитись з Проектом цього механізму: https://goo.gl/1zhnSX

Крім того, держава регулює оптові і роздрібні націнки на деякі ліки. Це передусім ті препарати, що закуповуються за бюджетні кошти, та ліки, включені до Національного переліку лікарських засобів. Якщо ці ліки продаються в аптеці у вільному продажі, націнка них не може бути вищою, ніж встановлено державою: 10% — оптова ціна, 25% — роздрібна.

Що робить МОЗ України, щоби убезпечити українців від самолікування і неефективних ліків

Ситуація, в якій люди витрачають шалені гроші на ліки (зокрема на ліки без доведеної ефективності) є неприйнятною. Наша команда вже розпочала системні зміни в цьому напрямку. Серед них:

  • Запровадили Національний перелік лікарських засобів — список з 427 ліків, які медзаклади зобов’язані закуповувати на 100%. Там немає ліків з недоведеною ефективністю, лише якісні та безпечні препарати від поширених та найважчих хвороб. 
  • Ввели міжнародні настанови лікування в медичну систему. Щоби українські лікарі послуговувались міжнародними рекомендаціями та виписували пацієнтам лише дієві та ефективні препарати.
  • Розробили законопроект, що обмежує рекламу лікарських засобів. Він має встановити чіткий контроль за змістом реклами ліків та допомогти уникнути маніпулювання інформацією про препарат та його властивості. 
  •  Запровадили електронну систему охорони здоров’я. Система дозволить зберігати всі виписані рецепти та перевіряти, чи були серед них ліки без доведеної ефективності. 
  • МОЗ України веде постійну просвітницьку роботу, в тому числі стосовно лікарських засобів – гомеопатії, БАДівфітотерапіїпідробні ліки тощо. 

Не призначайте собі ліки самостійно. Консультйтеся зі своїм лікарем, а не шукайте поради, до прикладу, у фармацевтів чи просто в інтернеті. Лікар, що послуговується міжнародними протоколами, не випише та не порадить вам купувати фуфломіцини чи будь-які інші недієві препарати. А самостійно натрапити на такі “ліки” дуже легко.

Перейти до вмісту