Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Україна та Польща розвиватимуть території вздовж спільного кордону, – подробиці засідання Міжурядової Координаційної Ради

Досягнуті у попередні роки домовленості між Україною та Республікою Польща щодо підготовки проекту «Розроблення інтегрованої стратегії просторового розвитку території уздовж державного кордону України та Польщі» набирають конкретніших обрисів.

Це питання обговорили, під час 15-го засідання, українсько-польської Міжурядової Координаційної Ради з питань міжрегіонального співробітництва, яке відбулося в м. Збараж 21-22 березня, повідомляють у прес-центрі ініціативи “Децентралізація”.

Українську частину Ради очолив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода.

Польську частину Ради очолила заступник Міністра внутрішніх справ та адміністрації Республіки Польща Рената Щенх.

За словами В’ячеслава Негоди, Рада запропонувала більш глибоко опрацювати питання щодо визначення потенційного розміщення туристичних, піших та велосипедних пунктів перетину кордону.

«Першим етапом виконання робіт визначено розроблення Концепції просторового розвитку територій, розташованих уздовж державного кордону України та Республіки Польща. Над конкретизацією документу працюватиме робоча група, яку створимо найближчим часом», – поінформував Голова української частини Ради.

Польська Сторона взяла на себе зобов’язання щодо вирішення фінансових питань реалізації проекту «Концепції просторового розвитку території уздовж державного кордону України та Польщі».

В’ячеслав Негода нагадав, що тривалий час прикордонні райони України в переважній більшості занепадали. За часів СРСР їх розвиток стримувала політика «залізної завіси» – у прикордонні не розміщувалися крупні промислові підприємства, вигоди транзитного положення цих районів штучно стримувались. Це призводило до відтоку населення і прикордонний регіон перетворився на депресивний. З часу відновлення незалежності України, за його словами, ситуація змінилася. Але наразі відсутня цілеспрямована державна політика щодо просторового планування прикордонних районів у поєднанні з просторовим розвитком Європейського Союзу. Входження Республіки Польща до ЄС створює нові виклики для подальшого розвитку прикордонних районів України – неконтрольована трудова міграція, ускладнення регулювання проблем транспортних потоків та ін.

Він наголосив, що вирішення проблеми полягає в координації дій між Україною та Польщею на державному та регіональному рівнях шляхом розроблення та схвалення інтегрованої стратегії просторового розвитку територій уздовж державного кордону України та Польщі. Україна вже приступила до підготовки проекту цього документу, який виконує Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «Діпромісто» імені Ю.М. Білоконя.

Директор «Діпромісто» Іван Шпилевський повідомив, що серед інших, названа стратегія має запропонувати вирішення таких питань як обґрунтування розміщення на території прикордонного регіону нових індустріальних парків, технопарків, логістичних центрів та ін. Документ також має обґрунтувати  розвиток туризму та рекреації і визначити ключові заходи з охорони навколишнього середовища. Ключовим аспектом розвитку прикордонного регіону Іван Шпилевський назвав формування його планувальної структури. В її основу будуть покладені міжнародні транспортні коридори Крітський №3, Крітський №5, Балтійсько-Чорноморський, ViaCarpathia, меридіальний автомобільний коридор та транзитний залізничний з європейською колією з Польщі в Румунію.

За його словами, підготовці якісної стратегії сприятиме розробка спільної Концепції просторового розвитку територій уздовж державного кордону України та Польщі. Він поінформував, що в найближчі два місяці у Львові планується засідання українсько-польської комісії з просторового планування і припустив, що саме тоді і відбудеться старт робіт з підготовки Концепції.

Перейти до вмісту