Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

У Полтаві відкрили форум “Україна – Литва: Європейський досвід”

Сьогодні у Полтаві відкрили форум «Україна – Литва: Європейський досвід». На ньому представники влади, навчальних закладів та полтавські бізнесмени перейматимуть досвід своїх литовських колег. Також у рамках візиту литовської сторони сьогодні у Полтаві відкриють культурне та торгово-промислове представництво Литви.

Метою заходу є налагодження дружніх та взаємовигідних відносин між Україною та Литвою, обмін досвідом з литовськими колегами щодо реалізації кращих ініціатив та досягнень в управлінні містами.

Серед основних питань, які обговорюватимуться на форумі: Полтава як місто для бізнесу; нове життя виробничих територій як складова інвестиційної привабливості та інфраструктурних проектів; кращі ініціативи з підготовки кадрів для ринку праці. Організатори форуму переконані, що цей захід стане наступним кроком у напрямку розвитку наших міжнародних взаємовідносин. Головним його завданням є налагодження дружніх, партнерських стосунків між представниками органів влади та бізнесу.

До речі, дружба між Литвою та Полтавою уже зав’язалась. Наразі ж ці стосунки планують перенести на взаємовигідне партнерство та бізнес.

 

“Після нашого першого візиту у січні цього року до Литви та підписання угоди про співпрацю між Полтавою та Вільнюською торгово-промисловою палатою, є конкретні напрацювання, які вже даються взнаки. Це лише початок нашого спільного великого шляху. Переконаний, що подібні заходи мають відбуватися часто та регулярно”, – сказав секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота.

У свою чергу віце-міністр закордонних справ Литовської Республіки Дарюс Скусявічюс зауважив, що Україна та Литва сьогодні є стратегічними партнерами.

“Литва два дні тому відсвяткувала 29 років своєї незалежності. За цей час ми зробили досить багато. Цьогоріч ми відзначаємо 15 років членства у Євросоюзі, в НАТО. Шлях, який ми вибрали, був правильним. І в цьому напрямку Україна наш стратегічний партнер та товариш. Радий, що минулого року наш торговельний оборот між Литвою та Україною склав понад 1 млрд євро. Але це ще не зеніт. Ми можемо зробити ще більше. Коли на державному рівні партнерство налагоджене, ми рухаємося на регіональний рівень та створюємо контакти між людьми: бізнес, університети, общини, культура”, – сказав він.

До речі, за результатами роботи минулого року, торговий оборот між Литвою та Полтавською областю значно зріс і склав понад 31 млн доларів. На цьому наголосив президент Полтавської торгово-промислової палати Володимир Олійник.

А представник Полтавського університету економіки і торгівлі Василь Крамаренко відзначив важливість литовського досвіду для Полтави щодо подолання дисбалансу на ринку праці.

“Одна з ключових тем, які розглядатимуться на формі, – це впровадження і реалізація кращих освітніх практик з підготовки фахівців для ринку праці. Наразі існує значний дисбаланс між пропозицією та попитом кадрів. Зокрема, є дефіцит робітничих професій – випускників професійно-технічних училищ та коледжів з робітничими спеціальностями. Натомість є велика пропозиція і малий попит на випускників вищих навчальних закладів. Такий дисбаланс наші європейські партнери давно вирішили. Ми хочемо перейняти їхній досвід та реалізувати кращі практики у Полтаві”, – сказав він.

Перейти до вмісту