Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві обговорили проблему надання послуг з централізованого опалення та підігріву води жителям 109-го мікрорайону

З 1 квітня 2019 року Полтавський турбомеханічний завод припиняє надання послуг з централізованого опалення та підігріву води жителям 109-го мікрорайону. Так, 17 будинків залишаться без тепла ще до кінця опалювального сезону. Як вирішити це питання і не залишити полтавців без опалення вирішували під час робочої наради у міській раді.

27 березня у міськвиконкомі відбулася нарада з врегулювання питань теплопостачання 109-го мікрорайону. Заступник голови правління АТ «Полтавський турбомеханічний завод» Галина Нерета розповіла, що ситуація пов’язана з тим, що збитки підприємства можуть призвести до банкротства. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

– У ПТМЗ немає фактичної можливості надавати ці послуги. Акціонери вирішили завершити опалювальний сезон, проте на минулому тижні ми отримали листа від Нафтогазу, у якому йшлося про те, що 1 квітня нас відключать від комунального побутового газу. Сума заборгованості складає 9,9 мільйонів гривень. Тож, надавати послуги з опалення ми просто не зможемо.

Галина Нерета повідомила, що борг населення на сьогодні складає більш ніж 4 мільйони гривень, а різницю в тарифах держава компенсувала підприємству востаннє у 2017 році за 2014 та 2015 роки. Станом на сьогодні компенсації від держави у розмірі 11,7 мільйонів гривень немає.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Тетяна Юрченко зауважила:

– Ситуація складна, знаходити винних і правих немає часу. Це справа суду. А наше завдання – в межах повноважень допомогти людям, які можуть опинитися без тепла. Зробимо подання до Нафтогазу з проханням, щоби терміни були продовжені, аби завершити опалювальний сезон. Далі спільними зусиллями вже будемо вирішувати питання про подальшу долю всіх сімнадцяти будинків, їх безпроблемного входження в наступний опалювальний сезон.

Під час наради лунали різні пропозиції щодо вирішення ситуації. Серед таких – передача котельні ПТМЗ на баланс або в оренду «Полтаватеплоенерго». Проте, представник підприємства відмовився від цієї ініціативи, оскільки така пропозиція вірогідно тягне за собою і передачу боргів.

Перший заступник міського голови Андрій Лямін зауважив, що в такій ситуації існує необхідність переведення споживачів 109-го мікрорайону на котельню «Полтаватеплоенерго», що знаходиться по вулиці Квітучій. Проте, зазначають представники «Полтаватеплоенерго», потрібно 30 млн гривень на заміну котлів, труб, насосного обладнання тощо.

– Зараз ми повинні зробити усе для того, аби успішно завершити опалювальний сезон. Будемо готували звернення до Кабміну щодо продовження постачання газу до кінця опалювального сезону, – розповів Андрій Лямін. – Потім, розглянемо питання щодо реконструкції котельні по вулиці Квітучій. Також, варто і вирішити питання щодо перегляду тарифу на опалення та гарячу воду для жителів 109-го мікрораойну.

Перейти до вмісту