Ви тут:
Прес-релізи Суспільство 

У лютому ІМІ зафіксував в Україні 29 порушень свободи слова

У лютому 2019 року експерти ІМІ зафіксували зростання кількості порушень свободи слова порівняно із січнем. Зокрема, у лютому було зафіксовано 29 порушень свободи слова (у січні – 16), що сталися в 13 регіонах України. З них 17 випадків стосувалися фізичної агресії.

Такі дані подає щомісячний моніторинг Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”.

Основними типами порушення прав журналістів стали перешкоджання11 випадків (січень – сім) та погрози – п’ять випадків (січень – два).

Найбільше порушень свободи слова зафіксовано в Києві – 11 випадків, далі йде Волинь з п’ятьма випадками, в інших областях країни сталося по два або по одному випадку.

Порушували право журналістів на професію приватні особи, правоохоронці, місцева та центральна влада, представники кандидатів у президенти та інші.

Вперше цього року експерти ІМІ зафіксували стеження за журналістами – три випадки (для порівняння: за весь 2018 рік ІМІ зафіксував два таких випадки). У лютому про стеження охоронців олігарха Рината Ахметова, зокрема, заявила редакція програми “Схеми: корупція в деталях”. Також журналіст проекту Bihus.Info Денис Бігус заявив про зовнішнє спостереження з боку невідомих за офісом редакції через розслідування журналістки Лесі Іванової щодо корупції в оборонному секторі.

Крім того, ІМІ зафіксував спробу Генеральної прокуратури порушити право журналістів на захист своїх джерел інформації. Зокрема, ГПУ отримала через суд доступ до внутрішніх документів редакції “Нового времени” і журналіста видання Івана Верстюка. Однак через апеляційний суд журналістам вдалося заборонити правоохоронцям доступ до електронної пошти та документів Верстюка.

Погрожували журналістам через повідомлення у Фейсбуці, телефонний дзвінок. Крім того, під офіс редакції видання “Гордон” у Києві невідомі принесли свинячу голову на вилах.

Також зафіксовано три випадки кібератак щодо журналістів. Зокрема, журналістам через Фейсбук надсилали фішингові листи, за допомогою яких, у цьому випадку, можна було отримати доступ до пошти Gmail. Також намагалися отримати доступ до акаунту журналістки “Схем” у Телеграмі.

Цього місяця зафіксовано два випадки обмеження доступу журналістів до інформації. Так, у Запорізькій області департамент туризму міської ради відповів журналістам на запит через три місяці. Міністерство культури відмовило “Українським новинам” у копії документа, зазначивши, що не створювало його.

Також у лютому експерти ІМІ зафіксували один випадок нападу на офіси ЗМІ (у Калуші невідомий обстріляв офіс радіостанції “Калуш ФМ”) та один випадок цензури (журналіст телеканалу ZIK Олексій Братущак звільнився з каналу через цензуру у зв’язку з інформаційною співпрацею каналу з Адміністрацією Президента України).

Таким чином, з початку року ІМІ зафіксував 18 випадків перешкоджання, сім випадків погроз, п’ять – доступу до інформації, два випадки побиття та один – цензури.

Детальніше про стан свободи слова читайте на сайті ІМІ в рубриці “Барометр свободи слова”.

Інститут масової інформації проводить щомісячний всеукраїнський моніторинг свободи слова за наступними категоріями: фізична агресія, цензура та доступ до інформації, економічний та політичний тиск, юридичний тиск та кіберзлочини проти ЗМІ та журналістів. До щомісячного звіту включаються лише випадки, пов’язані зі свободою слова та професійною журналістською діяльністю. Детальніше про методологію можна прочитати тут.

Перейти до вмісту