Ви тут:
Суспільство Україна 

У громадських закладах з’являться зручні сповивальні столики для немовлят, – норма ДБН

У нових ДБН «Інклюзивність будівель і споруд» міститься обов’язкова вимога – влаштовувати сповивальні столики для немовлят у санвузлах громадських закладів. Нова норма вступає в дію з 1 квітня 2019 року. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Під час оновлення ДБН до Мінрегіону надходило багато пропозицій щодо впровадження зручностей для батьків з немовлятами в громадських закладах. У тому числі, щодо необхідності облаштування сповивальних столиків у громадських місцях. Я і сам, як батько, дуже розумію, як важливі такі зручності та комфорт для новоспечених батьків. Тому, звичайно, ми врахували цю пропозицію та прописали обов’язкове влаштування таких столиків у громадських санвузлах. Вони мають розміщуватися в окремих санітарних приміщеннях, які призначаються для користування маломобільними групами населення, у тому числі, людьми з інвалідністю», – зазначив він.

Лев Парцхаладзе розповів, що такі санітарні приміщення, де будуть також розміщуватися сповивальні столики, необхідно передбачати поруч із туалетами загального користування. Ними можуть користуватися люди з інвалідністю із супроводжувачами різних статей, а також батьки з маленькими дітьми протилежних статей, наприклад, мама і син, батько і донька. Повідомляє прес-служба Мінрегіонбуду.

Згідно з ДБН такі санітарні приміщення для маломобільних груп повинні бути облаштовані сповивальним столиком, площа такого приміщення 6-9 кв. м.

Також вони повинні бути облаштовані аварійною (тривожною) сигналізацією та системою оповіщення з врахуванням осіб з інвалідністю з порушеннями зору та слуху.

Довідково

Нові ДБН розроблено ПАТ «КиївЗНДІЕП» на заміну діючих ДБН В.2.2-17:2006 «Будинки і споруди. Доступність будинків і споруд для маломобільних груп населення». Вони адаптовані до європейських норм та містять наявні приклади того, як це має виконуватися на практиці.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

Перейти до вмісту