Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Департаменті будівництва Полтавської ОДА пояснили нові будівельні норми щодо доріг

Мінрегіон змінив будівельні норми щодо вулиць та доріг населених пунктів. Тепер автошляхи будуватимуть вужчими, облаштовуватимуть велодоріжки, а переходи зроблять доступнішими для людей з інвалідністю. Такі нововведення підвищать безпеку руху транспорту. Ці норми обов’язкові для виконання з вересня минулого року. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

Дорожні смуги стануть вужчими

З 4  квітня минулого року Мінрегіон затвердив нові ДБН «Вулиці та дороги населених пунктів» В.2.3-5-2018. А з 1 вересня вони стали обов’язковими для виконання. Норми передбачають:

  • Звуження ширини смуг руху;
  • Зниження розрахункової швидкості руху вулицею до 50км/год.;
  • Заборону розміщувати рекламу на пішохідних зонах;
  • Зміну кольору пішохідної зони від автомобільної дороги;
  • Облаштування «острівців» безпеки на нерегульованих переходах на вулицях, де більше двох смуг;
  • Облаштування вело смуг та доріжок.

До початку змін норм ширина смуг руху на міських та сільських вулицях становила 3,5 – 3,75 метрів. Зараз же їх звузили до 2,75 метрів на невеликих житлових вулицях та до 3 метрів на магістральних вулицях міського і районного значення. А також до 3,5 метрів – на магістралях безперервного руху. Завдяки звуженню з’явиться додаткове вільне місце, яке можна використати для облаштування смуги для громадського транспорту або ж велодоріжок.

Облаштовуватимуть велодоріжки для любителів спорту

Багато полтавців полюбляють їздити на велосипедах, але відповідної інфраструктури для цього, як правило, немає. За новими нормами будівництва, велосмуги та доріжки проектуватимуться в обов’язковому порядку. Їх облаштовуватимуть на територіях житлових та промислових районів. А також на магістральних вулицях безперервного і регульованого руху, вулицях місцевого значення, селищних та сільських дорогах.

Велосмуги будуть односторонніми. Їх ширина встановлюватиметься в залежності від категорії вулиці та дороги:від 1,5 до 3 метрів.

Нове облаштування пішохідних переходів

За словами директора Департаменту будівництва містобудування і архітектури та ЖКГ ПОДА Тимофія Голбана, усі пішохідні переходи мають бути доступними для людей з інвалідністю чи батьків з візками: 

«Кожен пішохідний перехід облаштовуватиметься на рівні з тротуаром без бордюрів».

Також підземні та наземні переходи обов’язково повинні мати пандуси для людей з інвалідністю, батьків з дитячими візками. А світлофори обладнають звуковим оголошенням для незрячих.

Крім того, за новими ДБН обов’язково облаштовуватимуть острівці безпеки на нерегульованих переходах на вулицях. Особливо на тих, які мають дві і більше смуг руху в одному напрямку. Або ж такі переходи робитимуть регульованими, тобто встановлюватимуть світлофори.

Нові ДБН забороняють розміщувати рекламні конструкції та паркуватися на тротуарах

Нові державні будівельні норми забороняють встановлювати в піших зонах тротуарні стовпи, огорожі та тимчасові споруди, які заважають руху пішоходів. До цього такий пункт ніяк не регулювався.

Водіям також заборонено паркуватися на майданчиках на тротуарах, смугах громадського транспорту, вздовж проїжджих частин магістралей безперервного руху. Новими нормами обмежена і можливість створення парковок вздовж інших міських магістралей. Таких пунктів у ДБН раніше взагалі не було. Тому паркування регулювалося правилами дорожнього руху.

Перейти до вмісту