Ви тут:
Суспільство 

Створили «розумний» дорожній знак «стоп»

Інженери з Техаського університету створили дорожній знак, який починає блимати, коли до нього наближається транспортний засіб.

За інформацією ITC.ua, 54% всіх смертей в ДТП на території США припадає на сільські райони – в основному тому, що дороги в сільській місцевості погано освітлені вночі, через що водій може не помітити попереджувального знаку, навіть якщо той покритий світловідбиваючої фарбою.

Однак дітище техаських інженерів не помітити складно, оскільки при наближенні автомобіля над знаком починає блимати ліхтар. Причому для цього йому не потрібно підключення до електромережі, яке на сільських дорогах часто відсутня, – пристрій працює на сонячних батареях. Днем (і, як стверджують розробники, в будь-яку погоду) воно заряджає свій акумулятор, а вночі при необхідності несе водіям «світло істини».

Звідки системі знати, що до неї наближається автомобіль? Для цього у неї є інфрачервона камера, яка, на відміну від звичайної відеокамери, прекрасно працює в темний час доби. При цьому розумний знак не тільки розпізнає автомобілі, але і визначає напрямок їх руху.

Перейти до вмісту