Ви тут:
Прес-релізи Суспільство Україна 

Стоп фейк! Щодо інформаційної атаки на програму “Стоп корупції”

Шановні глядачі, підписники та колеги!
Маємо повідомити вас про деякі зміни у форматі щотижневої програми «Стоп корупції» та водночас відповісти на інформаційну атаку, розгорнуту проти нашої команди у соціальних мережах.

Перш за все маємо зазначити, що від самого початку створення проекту ми окреслили для себе, що нашим завданням буде боротьба з проявами корупції, сприяння у притягненні до встановленої законом відповідальності державних посадовців, правоохоронців, які своїми діями або бездіяльністю порушують вимоги законодавства України (і не тільки антикорупційного), допомога у захисті законних прав та інтересів громадян, створення соціальних ліфтів та сприяння розвитку демократії й плюралізму думок у суспільстві. Саме тому частину ефірного часу програми «Стоп корупції» завжди було відведено під відповідні проекти правозахисної журналістики.

Нагадаємо, правозахисна журналістика (англійський відповідник цього поняття Advocacy Journalism) – це порівняно молодий жанр журналістики, попри те, що він досить активно використовується як у світі, так і в Україні – наприклад, Інститут журналістики Київського національного університету ім. Т.Г.Шевченка зараз активно впроваджує курс правозахисної журналістики у свої навчальні програми. Дозволимо собі навести відповідну цитату зі статті співробітників Інституту: «Журналіст тут не є стороннім спостерігачем, як у традиційних медіа, а бере активну участь у зміні ситуації чи розв’язанні конфлікту, висловлює власну позицію, намагається захистити тих, до кого байдужі держава й суспільство».

Отже, цей жанр журналістики, на нашу думку, як жоден інший дозволяє створювати ті самі соціальні ліфти та дає змогу донести до суспільства будь-яку точку зору, включаючи дискусійну, що загалом сприяє суспільному діалогу.

Процес створення подібних медійних матеріалів громадськими та регіональними активістами зображений у Регламенті, який можна знайти на сайті «СтопКор» за посиланням.

Протягом 2018 року громадські активісти ГО «Стоп корупції» за підтримки Посольства США пройшли курс тренінгів з професіоналізації громадянської журналістики. Тож маємо із задоволенням відзначити, що кількість матеріалів від громадських журналістів значно зросла.

Проте це, на жаль, створило певні непорозуміння – і ми визнаємо свою відповідальність у тому, що не створили належних маркерів, щоб відокремити традиційні журналістські розслідування від матеріалів правозахисної журналістики. Саме про це йшлося у нашій розмові з керівництвом глобальної мережі розслідувальної журналістики GIJN у листопаді 2018 року.

На виконання взятих на себе зобов’язань по відокремленню матеріалів правозахисної журналістики від традиційних журналістських розслідувань ми вже виконали ряд певних дій:

– для мережі громадських активістів зареєстровано – одними з перших в Україні! – офіційний домен у зоні .NGO. Пройдено верифікацію у світовій мережі OnGood, наразі у розробці власний сайт громадської організації, який протягом місяця буде доступний за посиланням http://stopcor.ngo

 

– з минулого тижня відбулось також відокремлення сюжетів, створених у рамках програми правозахисної журналістики, зокрема візуально. Наразі вони будуть виходити із власною заставкою.

Також маємо зазначити щодо членства у GIJN. Так, наразі його тимчасово зупинено – через сувору процедуру верифікації громадських організацій для отримання домену у зоні .NGO ми не змогли вчасно виконати усі зобов’язання по розділенню журналістських напрямків у наших матеріалах, що не відповідає певним критеріям організації.

Проте, як зазначив секретар комітету з питань членства Ради директорів Глобальної мережі журналістських розслідувань Брюс Шапіро в офіційному повідомленні: «У випадку, якщо Стоп Корупції повторно подасть заявку на членство з огляду на майбутній розвиток, Рада розгляне цю заяву без будь-яких упереджень» / «Should Stop Corruption choose to re-apply for membership at a future point in its development, the Board would consider that application with an open mind».

Тому звертаємось до глядачів, підписників та колег не розповсюджувати відверто перекручену інформацію, яку поширюють у мережі з явно фейкових облікових записів на кшталт цього:

Окремо хочемо звернутись до колег з «Детектор Медіа», що неодноразово глузували з журналістів, які ніби-то не дочекавшись відповідей на запити до «іншої сторони» оприлюднюють матеріали власних розслідувань. Ми дещо запізно отримали ваш запит, надісланий на корпоративну електронну пошту з особистої скриньки Олександра Курбатова з порушенням норм листування. Тому відповідь юридичний відділ направив на електронну пошту Олександра Курбатова сьогодні зранку, але згідно з термінами розгляду. Тож просимо вас оприлюднити нашу точку зору, без якої матеріал, оприлюднений на вашому ресурсі, виглядає дещо однобоким, що, зокрема, порушує норми незаангажованої журналістики.

 

Читайте також: «Стоп корупції» виключено з Глобальної мережі журналістів розслідувачів GIJN

Перейти до вмісту