Ви тут:
Суспільство Україна 

Розвиток агросектору – запорука прискорення економіки та глобального лідерства України, – Володимир Гройсман

Розвиток агросектору – це запорука прискорення економіки та глобального лідерства України, адже вже зараз наша країна входить до переліку найбільших експортерів агропродукції у світі, а понад 300 українських виробників мають дозволи торгувати своєю продукцією у Європейському Союзі.

Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, відкриваючи аграрний форум «AGROPORT West Lviv – 2019».

Захід є ювілейним – десятим. Він зібрав понад 60 агровиробників з України та ЄС, переважно представників малого та середнього агробізнесу, і проходить у Львові на території місцевого аеропорту. Локація обрана невипадково. Агросектор – вже кілька років поспіль є рушієм економічного зростання держави, забезпечуючи 40% валютної виручки і запровадження новітніх виробничих технологій. При цьому минулого року саме Львівщина продемонструвала одні з найкращих показників розвитку місцевого АПК: «плюс» 6,1% зростання агровиробництва і зростання зарплат у секторі до 10,5 тис. грн. Обсяг капітальних інвестицій в агросферу області, передусім переробку, склав 2,5 млрд грн.

Звертаючись до учасників форуму, Глава Уряду наголосив, що підтримка АПК – один з ключових пріоритетів Уряду України. Так, в 2017-2018 роках обсяг фінансової допомоги аграріям склав 9,2 млрд грн, а цього року складе майже 6 млрд грн. Гроші направлятимуть на найбільш затребувані напрямки: тваринництво, часткову компенсацію купівлі техніки українського виробництва. Один з ключових акцентів – підтримка фермерського руху, який з часом має сформувати основу агросектору України. Вже зараз у країні налічується 33,1 тис. діючих фермерських господарств, що становить 67,6% від загальної кількості господарюючих юридичних суб’єктів, зайнятих у сільському господарстві.

Уряду, за словами Володимира Гройсмана, вдалося зламати практику ігнорування малого бізнесу на селі і спрямувати фінансові, технічні, технологічні та консультаційні ресурси саме на цей сегмент виробників. Цього року цільова підтримка фермерів складе не менше 800 млн грн, ще 200 млн грн будуть направлені на кредитні програми.

«Агропромисловий комплекс – це рушійна сила нашої економіки і гарант продовольчої безпеки України і світу, – сказав Володимир Гройсман. – Наша продукція представлена у 190 країнах світу, ми входимо в ТОП-7 експортерів продовольства. Але наш потенціал більший. Наше завдання: збільшувати поглиблену переробку продукції. І в найближчі роки ми будемо мати більші інвестиції в розвиток АПК, створення нових продуктів, що будуть представлені на внутрішньому та зовнішніх ринках під маркою «made in Ukraine».

Глава Уряду сказав, що обсяг капітальних інвестицій в агрокомплекс минулого року сягнув 90 млрд грн. І ця підтримка буде посилюватися – як у фінансовому плані, так і в плані допомоги просування на зовнішні ринки завдяки угодам про вільну торгівлю.

«Ми виробляємо конкурентну продукцію. Я розумію, що на наших полицях може бути продукція з усього світу, але наш обов’язок – споживати українське і так зміцнювати економіку», – сказав Володимир Гройсман.

Перейти до вмісту