Ви тут:
Прес-релізи Суспільство Україна 

Редактори реформованих районок вчилися медіа-бізнесу та медіа-маркетингу у Чернігові

21-22 березня відбувся дводенний тренінг для редакторів і менеджерів реформованих районних видань Полтавської, Житомирської та Чернігівської областей на тему «Налагодження медіа-бізнесу для роздержавлених газет: як заробляти гроші і залишатися незалежними». Тренінг пройшов на базі медіа-центру «Моє місто» в Чернігові.

Своїми власними ноу-хау та досвідом з учасниками поділився один з найуспішніших представників українського медіа-бізнесу Дмитро Кліманов. Пан Кліманов – власник ТОВ РІА«К&К», видавничого дому «Телегазета» (Луганщина). В медіа-бізнесі він вже двадцять п’ять років, за цей час створив п’ять газет. Один з перших регіональних видавців України, котрий розробив та впровадив регіональний новинний сайт з платним доступом до контенту. Є співавтором редакційно-видавничої системи SPS, основні принципи діяльності якої представив під час тренінгу. Після захоплення видавництва російськими окупантами зміг зберегти видавництво та подовжити його роботу на підконтрольній українській владі території. Об’єднав десять газет Луганської області для спільної діяльності та підвищення професійного зростання.

Свою взаємодію з учасниками тренінгу Дмитро Кліманов розпочав із з’ясування очікувань редакторів і медіа-менеджерів. Перелік тем, на які всі разом далі шукали відповіді, стосувався організаційно-управлінської моделі редакції, критеріїв підбору кадрів, оцінювання ефективності роботи, успішній взаємодії з органами місцевої влади та самоврядування. Ми малювали «портрет» своєї читацької аудиторії та вивчали її потреби, розбиралися, як формується попит, які чинники на нього впливають. Говорили також про цінність газети як продукту, джерела додаткового прибутку, мотивацію та навчання співробітників, боротьбу з конкурентами та залучення реклами.

Особливості роботи менеджерів з реклами розглянули в інтерактивній формі – під час «рольових ігор», метою яких було налагодження взаємодії з рекламодавцями. Усвідомили, що без певних сценарії (скриптів), ретельно підготовленого прайсу та навчання персоналу працювати із запереченнями, рекламному відділу не досягнути прориву в залученні фінансів. А підсумком першого дня нашої спільної роботи став перегляд художнього кінофільму про людину, яка створила цілу імперію закладів швидкого харчування – відомий у всьому світі McDonald’s. До чого тут фастфуд? – запитаєте ви, адже навчання призначалося для керівників редакцій. Закони бізнесу єдині для всіх його сфер. Аби досягти успіху, треба мислити стратегічно й залучати потрібних людей, які допоможуть керівникові не потонути в буденних справах і клопотах.

Наступного дня учасники тренінгу приділили значну увагу аналізу переваг та недоліків існуючих ЗМІ (особливостям подачі матеріалів на інтернет-ресурсах, у соціальних мережах, вимірюванню аудиторії кожного типу ЗМІ). Йшлося також про конкурентні переваги та чинники, які на це впливають. Зокрема, в Чернігівській області багато районних ЗМІ не мають власних сайтів, тому що редактори не завжди розуміють, як монетизувати їх діяльність. Переважно вони ставляться до сайтів районних газет як до зайвого фінансового тягаря.

Дмитро Кліманов пояснив, що редакційний сайт – один з інструментів залучення й розширення аудиторії (причому читачі паперового варіанту газети та його інтернет-версії – переважно різні люди), а також додаткове джерело надходжень за рахунок реклами. В ході тренінгу він ознайомив редакторів з таким поняттям, як «рекламна піраміда», пояснив особливості ціноутворення продуктів, які виробляє видавництво. Тема, яка була важливою для всіх, але доволі важкою для творчих людей, якими переважно є керівники районок (з гуманітарною освітою та складом мислення), – це планування роботи редакцій (стратегічне та поточне), а також формування бюджету.

В заключній частині представники видавництв провели SWOT-аналіз своєї діяльності, проаналізували слабкі та сильні сторони, можливості, ризики та загрози (зовнішні та внутрішні) й отримали чіткіше розуміння, в якому напрямку буде розвиватися їх редакція як підприємство у цьому та наступному роках, як краще формувати кадрову політику, а головне, почали усвідомлювати, що діяльність видавництва, редакції – це медіа-бізнес, в якому все залежить від їх наполегливості, креативності та цілеспрямованості.

Тренінг проводився в рамках проекту «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» Тернопільського прес-клубу за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Перейти до вмісту