Ви тут:
здоров’я Медицина Полтавщина Суспільство 

Полтавці найбільше в Україні купують ліків: дослідження

4 березня у Полтаві представили результати дослідження «Індекс здоров’я. Україна», започаткованого Міжнародним фондом «Відродження», Київським міжнародним інститутом соціології та Школою охорони здоров’я Національного університету «Києво-Могилянська академія». Метою дослідження стало визначення рівня задоволеності громадян України медичною допомогою, а також їхнього досвіду і поведінки у питаннях, що пов’язані із здоров’ям та споживанням послуг охорони здоров’я. Дослідження проводиться третій рік поспіль і дозволяє простежити зміни у досвіді, сприйнятті і ставленні українців до окремих складових медичної реформи.

У 2018 р. загальноукраїнське значення Індексу Здоров’я склало 62,2 бали, а на Полтавщині – 59 балів (2017 року – 60, 2016 – 55). До параметрів цього значення, окрім задоволеності медичною допомогою, звернення до лікаря та попередження хвороб, витрат на ліки та відмови від звернення до лікаря через відсутність коштів, входять також: вакцинація дітей, знання симптомів інсульту, самооцінка стану здоров’я, наявність надлишкової ваги або ожиріння.

Амбулаторна ланка: Задоволені дільничним терапевтом або сімейним лікарем 73% опитаних на Полтавщині (76% по Україні). У 2017 році цей показник становив 78%, у 2016 – 58%.

У разі хвороби не відвідали лікаря або не були госпіталізовані взагалі через брак коштів 39% опитаних на Полтавщині, що є найвищим показником у країні (загальноукраїнське значення – 24%). У 2017 році він становив 38%, у 2016 – 47%.

Середнє значення витрат мешканців Полтавської області на ліки протягом останніх 30 днів – 1029 грн, що є одним з найвищих показників по країні і майже вдвічі перевищує загальноукраїнське значення (572 грн) 2017 року цей показник на Полтавщині склав 779 грн, у 2016 – 487 грн.

Стаціонарна ланка: Задоволені медичною допомогою у стаціонарі 63% опитаних на Полтавщині (56% по Україні). У 2017 році цей показник становив 71%, у 2016 – 48%.

«Задоволеність медичною допомогою – це суб’єктивна оцінка. Однак варто пам’ятати, що «гроші йдуть за пацієнтом» є основою реформи фінансування охорони здоров’я. Тому саме така суб’єктивна оцінка й визначатиме, в який медичний заклад врешті-решт прийде пацієнт – очевидно, в той, яким він задоволений найбільше», – коментує координатор дослідження та доцент Школи охорони здоров’я Тетяна Степурко.

Інші питання дослідження: На Полтавщині зростає кількість опитуваних, які змогли правильно назвати принаймні два симптоми інсульту. В 2018 році їх було 59% (загальноукраїнське значення – 54%), у 2017 – 51%, у 2016 – 41%.

Цікаво також, що у Полтавській області зростає кількість тих, хто вважає своє здоров’я добрим або дуже добрим: у 2016 році – 42%, 2017 – а 49%, 2018 – 63% опитаних, що є другим найвищим показником в Україні після м. Києва (75%). Загальнонаціональне значення цього показника у 2018 році – 48%.

Полтавська область входить до областей, в яких сумарна частка прибічників самолікування перевищує частку тих, хто звертається до медичних працівників, більш ніж удвічі. На питання «Що Ви, як правило, робите в першу чергу, коли захворіли?» 46% опитаних відповіли, що самостійно лікуються за допомогою ліків, ще 16% – що самостійно лікуються народними засобами без ліків.

Окрім того, на Полтавщині один із найвищих відсотків ствердних відповідей на питання «Як Ви думаєте, чи відбувається реформа охорони здоров’я?» («так» відповіли 75% опитаних); в цілому ж по Україні – 42%.

«Дослідження «Індекс здоров’я. Україна» є унікальним джерелом даних, адже вже три роки поспіль системно моніторить ставлення, досвід і поведінку користувачів медичної допомоги та тих, хто нею не користується. Ці дані показують, як втілення медреформи у різних регіонах позначається на громадянах, а також допомагають ухвалювати обґрунтовані рішення усім, хто відповідальний за зміни у сфері охорони здоров’я на національному та місцевому рівнях», – підкреслила директор Програми «Громадське Здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження» Вікторія Тимошевська.

Перейти до вмісту