Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство 

Обличчя реформ: результати реформи децентралізації в Оболонській ОТГ

Про те, як змінилася Оболонська об’єднана територіальна громада за час впровадження реформи децентралізації, розповів її голова Борис Пустовойтов. В ОТГ будують центр безпеки, житло для лікарів, термомодернізують навчальні заклади.

Зміни творять люди на місцях. Завдяки децентралізації місцеві громади отримали повноваження та ресурси, які тепер не концентруються у центрі, а навпаки передаються на місця, повідомляють у Полтавській ОДА.

На думку голови Оболонської ОТГ Бориса Пустовойтова, люди від реформ очікують різких змін. Проте кожен повинен розуміти, що все й відразу не буває. Децентралізація впроваджується завдяки поступовим і раціональним діям. Але її результати видно вже зараз. Так, в Оболонській ОТГ бюджет зріс з 2,18 млн грн у 2014 році до 19,1 млн грн у минулому.

– Важко бути головою. Тим паче в період реформ. Скільки людей, стільки й думок. Кожен очікує від децентралізації чогось більшого. І це зрозуміло. Вважаю, що децентралізація – це нині найуспішніша реформа. Ми вже багато чого побачили за цей рік: як збільшилися доходи, можливості. В майбутньому ще дуже багато потрібно допрацювати, але ми на правильному шляху, – розповідає Борис Пустовойтов.

Одна з найбільших позитивних змін реформи, крім того, що доходи залишаються на місцях, – збільшення повноважень.

Читайте також: Обличчя реформи: як покращилося життя у Заворсклянській ОТГ після об’єднання

Автономія, яку відкривають реформи, дозволяє розвиватись громадам, але реформи не були б такими вдалими, аби не співпраця громади з державною та обласною владою. Завдяки спільним зусиллям створюють якісні зміни в ОТГ, реалізовують проекти.

– Нас бачать в області. Нас розуміють, підтримують. Обласна влада нам завжди йде на зустріч. Жодного листа, жодної заяви вони не залишили без участі чи підтримки. Ми йдемо вперед. Нехай невеликими кроками, але з кожним разом усе більшими й більшими, – додає Борис Пустовойтов.

У громаді вже почали працювати над проектом Центру безпеки. В одній будівлі розміщуватимуться швидка медична допомога та станція поліції.

– Ми багато проектів створюємо спільно з областю. Звичайно, існує плідна співпраця. Серед масштабних ініціатив – залучення коштів із програми «Житловий будинок». Завдяки ній можемо збудувати житло. Зараз воно майже готове, там мешкатиме місцевий лікар. На жаль, у нас немає спеціалістів, а терапевт потрібен, тому, аби заохотити їх, створюємо такі соціальні проекти. Нині в нас вже проходить інтернатуру молодий спеціаліст у місцевому ПМСД, – говорить голова ОТГ.

За рахунок співфінансування з державного та місцевого бюджетів в ОТГ провели термомодернізацію шкіл, зробили вуличне освітлення.

 

– Частина людей ставляться до децентралізації з побоюванням. Говорять, краще б було щось старе та постійне, ніж щось нове та невідоме. Ми повинні показати результати децентралізації, аби інші теж приєднувались до реформ, які ініціював Президент. Я розумію, що йому дуже важко. Під час війни проводити реформи, які у майбутньому оцінять люди. Ці зміни правильні, – говорить голова ОТГ.

Найцінніше для голови об’єднаної територіальної громади – приділити увагу кожному селу. В цьому питанні важливе взаєморозуміння. В Оболонській ОТГ воно є, адже голова прислухається до думок громадськості й активно співпрацює з в.о. старости села Іванівка Світланою Діденко. Спільно створюють проекти й обговорюють нагальні потреби населених пунктів.

Читайте також: Обличчя реформи: Як працює децентралізація в Омельницькій ОТГ

У найближчий час голова Оболонської ОТГ Борис Пустовойтов бачить об’єднану громаду розвинутою у різних сферах: медицині, освіті, з потужною інфраструктурою.

– Бачу громаду самодостатньою. Сподіваюся, ні, я впевнений, що все стане на свої місця. Люди згуртуються, підтримають програму децентралізації. І в майбутньому ми зможемо разом не тільки зміцнити громаду, а й покращити життя всієї держави.

Перейти до вмісту