Ви тут:
Оголошення Суспільство Україна 

НСЖУ відкриває «гарячу лінію» для журналістів на день виборів 31 березня

Національна спілка журналістів України відкриває «гарячу лінію» та надає юридичні консультації для журналістів під час передвиборної кампанії та виборів. До НСЖУ може звернутися будь-який журналіст чи окреме ЗМІ, що зазнали перешкоджання професійній діяльності, стали жертвами нападів, блокування приміщення тощо.

Про це у Facebook повідомив голова спілки Сергій Томіленко.

День виборів Президента України – це професійний виклик для кожної редакції і кожного журналіста, – наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Але плануючи свою роботу протягом виборчої доби, журналістам насамперед варто подбати про безпеку та про усвідомлений захист своїх прав.

У НСЖУ звертають увагу на те, що:

1. Робота журналістів на виборчих дільницях під час голосування і підрахунку голосів регламентується Законом України «Про вибори Президента України» (стаття 13). Для того, щоб скористатися цим правом, журналісту потрібно пред’явити посвідчення. Єдине обмеження: на дільниці можуть одночасно перебувати не більше двох співробітників одного ЗМІ.

2. Національна спілка журналістів України відкриває «гарячу лінію» та надає юридичні консультації для журналістів під час передвиборної кампанії та виборів. До НСЖУ може звернутися будь-який журналіст чи окреме ЗМІ, що зазнали утисків, перешкоджання професійній діяльності, стали жертвами нападів, блокування приміщення тощо.

Телефон гарячої лінії:

Приймальня НСЖУ: (044) 234-52-09 (з понеділка до п’ятниці з 9:00 до 18:00).

Крім того, ви можете написати оперативне повідомлення через Facebook:

Медіа-юрист, адвокат, секретар НСЖУ Валерій Макеєв:

Голова НСЖУ Сергій Томіленко

Перший секретар НСЖУ Ліна Кущ

Прес-секретар НСЖУ Світлана Лазоренко: (096) 281 35 73

3. Також журналісти можуть отримати консультацію й допомогу у партнерів НСЖУ – медіаюристів:

Платформа прав людини

Інститут розвитку регіональної преси

4.Національна спілка журналістів України засудила надання стороннім особам посвідчень журналістів та закликала і політичні штаби, і редакції медіа не зловживати правом перебування журналістів на виборчих дільницях. «Справжніх журналістів закликаємо в день виборів фотографувати на дільницях журнали реєстрації працівників ЗМІ та оприлюднювати у соціальних мережах, передавати до НСЖУ факти присутності псевдокореспондентів», – також йдеться у зверненні журналістської організації. Відповідно, НСЖУ оприлюднюватиме для громадського осуду перелік тих ЗМІ, що вдаються до зловживань правами працівників преси. Це сприятиме нормальній роботі реальних журналістів. 

Перейти до вмісту