Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Нова система трансплантації запрацює з 2020 року, – МОЗ

Парламент ухвалив рішення, що усуває усі розбіжності у трактуванні нормативних актів, що регулюють трансплантацію в Україні, та надає МОЗ України додаткові можливості для розбудови системи трансплантації.

Основні зміни, що були додані до закону про трансплантацію через законопроект 9461-д:

  • Використання Єдиної державної інформаційної системи трансплантації  (ЄДІСТ) стане обов’язковим з 1 січня 2020 року. До цього часу організація трансплантації здійснюватиметься на основі інформації, що міститься на паперових носіях;
  • Згоду пацієнтів на посмертне донорство зможуть отримувати та вносити до ЄДІСТ сімейні лікарі;
  • Приймати рішення про трансплантацію органів від неживого донора та визначати черговість пацієнтів у списку очікування буде консиліум лікарів медзакладу, що виконує трансплантацію.

Також були прийняті технічні зміни щодо розмежування функцій оплати та організації трансплантації. Національну службу здоров’я України визначено фінансовим оператором, що оплачуватиме послуги з трансплантації. Усі інші функції з організації трансплантації покладено на окремий Уповноважений орган з питань трансплантації.

Розширено перелік осіб, які є близькими родичами, а отже, донорами для родинної трансплантації можуть також бути двоюрідні брати і сестри, дядьки, тітки та племінники. Донорами кісткового мозку також можуть бути повнорідні брати та сестри віком до 18 років.  

Розбіжності у трактуванні нормативних актів, що регулюють трансплантацію в Україні, які деякі лікарі вважали перепоною для здійснення трансплантації, – усунено.

Перейти до вмісту