Ви тут:
Р Суспільство 

Нюанси ліквідації підприємств в Україні

Ліквідація підприємства є таким самим стандартним бізнес-процесом, як, приміром, створення компанії чи навіть бухгалтерський аудит. Справа в тому, що ринкова економіка не має чіткої прогнозованості, а деякі імпульси заважають підприємцям втілювати свої ідеї в життя. В процесі ліквідації компанії можуть виникнути деякі проблеми правового характеру. Впоратися з ними можна, якщо скористатися послугами спеціалістів із компанії Imperium Lux.

Етапи ліквідації компанії

Ліквідація компанії в Україні проводиться послідовно. Спочатку керівний орган підприємства має прийняти відповідне рішення. Потім формується ліквідаційна комісія, формуються порядок та строки процедури. Окремо слід вказати строк, за яким кредитори мають право висувати свої претензії. Він не має перевищувати 60 діб з моменту оголошення рішення про ліквідацію. Наступним етапом є, власне, процес закриття компанії. У подальшому залишки майна підприємства розподіляються між колишніми власниками, а в банку закривається рахунок. Працівники державних органів знімають підприємство з обліку, скасовують державну реєстрацію та виключають компанію з ЄДРПОУ.

Деякі компанії надають консультації та практичну допомогу у вирішенні такого питання, як термінова ліквідація (на сайтах консалтингових фірм цей термін ще фігурує як «срочная ликвидация»). Як можна здогадатися, в цьому випадку ліквідація підприємства проходить у ще коротші строки.

Робота ліквідаційної комісії

Що цікаво, ліквідаційна комісія за українським господарством не є юридичною особою. Це значить, що оскаржити її рішення про закриття компанії неможливо. Втім, за пунктами деяких нормативно-правових актів кредитори, що вважають відхилення своїх претензій необґрунтованим, мають право на звернення до суду з позовом до того моменту, як фірма буде виключена з Єдиного державного реєстру. Всі інші спірні моменти щодо ліквідації підприємства мають бути прописані в установчих документах.

Певні правові складнощі виникають за примусової ліквідації підприємства. Таке рішення виносить господарський суд, але не завжди його можна виконати, адже власник компанії буде всіляко уникати ліквідації. Якщо це рішення пов’язане з процедурою банкрутства, то ускладнень не виникне, адже норми цього процесу чітко прописані в українському законодавстві. Але в інших випадках жоден орган державної виконавчої служби не може взяти на себе роль ліквідаційної комісії. Всі ці питання можна вирішити за допомоги професіоналів юридичної сфери.

Загалом, ліквідація підприємства іноді є досить важким процесом з великою кількістю підводних каменів. Тому допомога спеціалістів тут буде дуже корисною.

Перейти до вмісту