Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Монетизація субсидій: сплатити за спожиті житлово-комунальні послуги необхідно до 20 числа наступного місяця

4 березня, під час апаратної наради, директор Департаменту соціального захисту населення Полтавської ОДА Людмила Корнієнко розповіла про організацію роботи в області щодо надання житлових субсидій населенню у грошовій формі.

“230 тисяч сімей Полтавщини отримують житлову субсидію, а це 40% всіх сімей області. Змінами передбачено з березня поточного року виплату житлових субсидій у готівковій формі всім сім’ям, які звернулися за призначенням субсидії до 31 грудня 2018 року, а також тим, які звернулися після 1 січня 2019 року, але житлова субсидія їм призначена з 2018 року у випадках, передбачених законодавством. Оплата спожитих житлово-комунальних послуг проводиться до 20 числа місяця, наступного за місяцем в якому отримані послуги (але не пізніше ніж до закінчення місяця)”, – розповіла Корнієнко.

Сім’ї у березні отримають готівку для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Відповідно у квітні отримають кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні – за житлово-комунальні послуги, спожиті у квітні.

“Субсидія у готівковій формі (яка призначена на домогосподарство) виплачується уповноваженому представнику, на якого призначено субсидію (тобто особі, чиє прізвище, ім’я, по батькові зазначено у повідомленні про призначення субсидії). Середній розмір субсидії на Полтавщині — 1700 гривень. Таку форму субсидії отримають 203 тисячі сімей”, – повідомила Людмила Корнієнко.

Механізм виплати субсидії готівкою залежить від категорії одержувача субсидії: пенсіонер чи особа, яка не одержує пенсії (не пенсіонер).

Одержувачам субсидії, які отримують пенсію, субсидію у грошовій формі буде виплачено Пенсійним фондом України одночасно з виплатою пенсії, у спосіб, у який виплачується пенсія, тобто шляхом перерахування коштів на пенсійні рахунки в банках або через поштові відділення, де особа одержує пенсію. Таких 67%, або 136 тисяч сімей.

“Іншим одержувачам (не пенсіонерам) виплата субсидій готівкою буде проведена через АТ «Ощадбанк» грошовими переказами. При цьому особам, які мають відкриті поточні рахунки в АТ «Ощадбанк», кошти субсидії будуть зараховані на їх рахунки. Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення АТ «Ощадбанк» з паспортом та ідентифікаційним номером. Таких 33%, або 67 тисяч сімей”, – зазначила Людмила Корнієнко.

Одночасно продовжує діяти запроваджений з січня 2019 року механізм монетизації субсидій, участь в якому беруть сім’ї, яким призначено субсидію з січня поточного року.

“Таким сім’ям субсидія надходитиме на їх персональний обліковий запис в АТ “Ощадбанк”. Банк розраховуватиметься за одержувача субсидії з надавачами комунальних послуг та надсилатиме йому смс-повідомлення про стан розрахунків за послуги. Вже за результатами закінчення цього опалювального сезону сім’ї отримають зекономлені суми субсидій в грошовій формі, шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки, відкриті в АТ “Ощадбанк”, про що банк надішле одержувачу субсидії смс-повідомлення”, – розповіла Корнієнко.

Одержувачі субсидій, яким житлова субсидія надається у грошовій формі (у тому числі готівковій), зобов’язані щомісяця сплачувати повну вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми житлової субсидії, перерахованої надавачам послуг або виплаченої їм готівкою.

Перейти до вмісту