Ви тут:
Суспільство Україна 

До дев’яти російських видавництв та трьох інтернет-порталів застосовано економічні санкції

До дев’яти російських видавництв та трьох юридичних осіб, власників інтернет-порталів, що систематично створюють і поширюють пропагандистську продукцію антиукраїнського змісту, застосовано економічні та інші обмежувальні санкції.

Відповідне рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про застосування, скасування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» введено в дію Указом Президента України від 19 березня 2019 року.

Застосування санкцій до видавничих організацій та інтернет-порталів ініціював Держкомтелерадіо, який протягом останніх років здійснює постійний моніторинг сфери книгорозповсюдження з метою виявлення друкованої продукції антиукраїнського змісту. За результатами моніторингу складено Перелік книжкових видань, зміст яких спрямований на ліквідацію незалежності України, пропаганду насильства, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини. Станом на 20 березня до Переліку внесено 208 видань, випущених 35 російськими видавництвами.

Найактивнішими виробниками пропагандистської антиукраїнської видавничої продукції виявилися російські видавництва ТОВ «ТД Алгоритм» (ООО «ТД Алгоритм»), ЗАТ «Книжковий світ» (ЗАО «Книжный мир»), ТОВ «Видавництво «Ексмо» (ООО «Издательство «Эксмо»), ТОВ «Видавництво «Віче» (ООО «Вече»), ТОВ «Видавництво Центрполіграф» (ООО «Издательство Центрполиграф»), ТОВ «Видавництво Яуза» (ООО «Издательство Яуза»), ТОВ «Видавництво АСТ» (ООО «Издательство АСТ»), ТОВ «Видавничий дім «Пітер» (ООО «Издательский дом «Питер»), ТОВ «Яуза-прес» (ООО «Яуза-пресс»).

Санкції введено терміном на три роки. Вони включають: 1) обмеження торговельних операцій; 2) запобігання виведенню капіталів за межі України; 3) зупинення виконання економічних та фінансових зобов’язань; 4) інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим Законом.

Також до санкційних списків потрапили три юридичні особи, які через свої інтернет-портали поширюють антиукраїнську пропаганду: ТОВ «Лабіринт.Ру» (ООО «Лабиринт.Ру»), ТОВ «ЛітРес» (ООО «ЛитРес») та ТОВ «Рексофт» (ООО «Рексофт»), який є власником ресурсу «Озон.Ру». Відтепер, Інтернет-провайдерам заборонено надавати послуги з доступу користувачів Інтернету до цих ресурсів.

З текстом Указу Президента України можна ознайомитись за посиланням https://www.president.gov.ua/documents/822019-26290

Перейти до вмісту