Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Держенергоефективності розпочинає інформаційну кампанію з енергоефективності для об’єднаних територіальних громад

Цикл інформаційно-роз’яснювальних семінарів для об’єднаних територіальних громад (ОТГ) щодо переваг «теплих кредитів», енергоменеджменту та енергосервісу стартував в Одесі за ініціативи Держенергоефективності, підтримки Одеської обласної державної адміністрації і Представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні.

«Завдяки енергоефективним проектам у житловій та бюджетній сферах ОТГ можуть стати менш енергозалежними та головне – покращити якість життя громадян», – наголосив Роман Марецький, директор Департаменту технічного регулювання енергоефективності Держенергоефективності, під час виступу на семінарі.

Зокрема, Роман Марецький окреслив переваги утеплення осель за підтримки держави та місцевої влади. Так, Одеська область входить у десятку регіонів, де «теплі кредити» користуються найбільшим попитом.

Для ОСББ Одеси є унікальна нагода отримувати відшкодування не лише з державного, а й з міського бюджету, а саме – компенсацію 30-40% суми «теплого кредиту».  Бюджет цієї міської програми у 2019 р. – 4,2 млн гривень.

Крім цього, Одеська область – регіон, де вперше в Україні запрацював енергосервіс, а саме – у Савранському районі. Також у цьому районі в лютому цього року було підписано один із перших в Україні ЕСКО-контрактів за механізмом поглибленого партнерства.

Загалом Одещина – у трійці лідерів за кількістю укладених ЕСКО-контрактів. У регіоні підписано 41 енергосервісний договір на загальну суму близько 40 млн гривень.

Особливості співпраці з ЕСКО-інвесторами, процедуру укладання договорів та поточний стан реалізації проектів у цій сфері представив Олексій Корчміт, радник Голови Держенергоефективності. За його словами, ЕСКО дозволяє впровадити енергоефективні заходи за рахунок приватних інвестицій.

Як пояснив Олексій  Корчміт, важливою особливістю механізму є відбір виконавця робіт не за найменшою ціною, а за показником ефективності енергосервісного договору.

Більше того, у якості заходів та досягненні економії енергоспоживання зацікавлений сам інвестор, адже від цього залежить повернення його інвестицій.

Цікавим є той факт, що деякі діючі ЕСКО-проекти демонструють навіть більшу економію енергоспоживання, ніж було заплановано договором.

Також учасники семінару ознайомилися із важливістю та особливостями впровадження енергоменеджменту в бюджетній сфері.

Довідково

Із місцевими програмами «теплих кредитів» можна ознайомитися на сайті Держенергоефективності.

Рекомендації щодо ЕСКО-механізму отримуйте у Всеукраїнському консультаційному центрі з енергосервісу.

Перейти до вмісту