Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Чи має право на пільги і компенсації за шкідливі умови праці кухонний робітник, – роз’яснення Держпраці

Відповідно до статті 7 Закону України «Про охорону праці» працівники, зайняті на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактичним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно – оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.

Про це роз’яснює головний державний інспектор Управління  Держпраці у Полтавській області Гаркава Наталія Володимирівна.

Порядок надання зазначених пільг і компенсацій встановлюється законодавчими та нормативно – правовими актами України.

З ухваленням постанови Кабінету Міністрів України від 01.08.92 № 442 «Про порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці», віднесення робіт до категорії із шкідливими і важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги і компенсації за роботу в цих умовах провадиться на підставі результатів атестації робочих місць за умовами праці.

Відповідно до п.4 цього Порядку атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації, в строки, передбачені колективним договором , але не рідше ніж один раз на п’ять років.

Правовою основою для проведення атестації робочих місць за умовами праці є чинні законодавчі та нормативні акти з питань охорони і гігієни праці, Списки № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 24.06.2016 р. № 461; Списки виробництв, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. №1290 (зі змінами); Перелік виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими умовами праці, робота яких дає право на скорочену тривалість робочого тижня, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 21.02.2001р. № 163 (зі змінами) та інші.

Наявність виробництва, роботи, професії, посади хоча б в одному із названих документів, дає право працівникові на пільги і компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці – за результатами атестації робочих місць.

Оскільки кухонні робітники жодним із названих нормативно – правових актів не передбачені, тобто їх робота не віднесена до робіт із шкідливими і важкими умовами праці, тому працівники за цією професією правом на пільги та компенсації за роботу із шкідливими і важкими умовами праці не користуються і проводити атестацію відповідних робочих місць за умовами праці немає потреби.

Професія «кухонний робітник» міститься у чинному Національному класифікаторі України ДК 003: 2010 «Класифікатор професій» (перевидання Класифікатора професій 1995 і 2005 р., зі змінами та доповненнями), затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. №327. Професія «кухонний робітник» відноситься до найпростіших професії, а саме «підсобні робітники та прибиральників в конторах, готелях та інших установах» – код 9132. Згідно Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, випуск 65 «Торгівля та громадське харчування», кухонний робітник виконує роботу по доставці напівфабрикатів та сировини, відкриває бочки, ящики, мішки з продуктами, відкупорює склянки та жерстяні консервні банки, вивантажує продукцію з тари, транспортує сировину, напівфабрикати, продукти, посуд, інвентар, тару, доставляє готову продукцію до місця роздачі, тощо.

Остаточне рішення щодо проведення атестації конкретного робочого місця ухвалює атестаційна комісія підприємства (установи) з урахуванням умов праці та характеру виконуваних робіт конкретного робітника.