Ви тут:
децентралізація Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Завдяки співпраці облради і громади в Семенівці з’явилася сучасна спортшкола

Народну мудрість про те, що під лежачий камінь вода не тече, на власному досвіді перевірили у Семенівській ОТГ. У середині січня цього року у селищі урочисто відкрили відреконструйоване приміщення дитячо-юнацької спортивної школи на вулиці Миру, 11. Новосілля стало можливим, насамперед, завдяки активності громади та участі в обласному конкурсі проектів.

Власне, до реконструкції будівля, де плекають спортивні таланти Семенівки, бачила лише косметичний ремонт. Як розповідає заступник Семенівського селищного голови Сергій Полупан, у приміщенні ДЮСШ не було ані внутрішніх туалетів, ані нормальних побутових умов, і душових кабін зокрема.

Коштів на масштабну реконструкцію бракувало. Тож у 2017 році Семенівська громада вирішила взяти участь в обласному конкурсі проектів розвитку територіальних громад Полтавської області, що його проводить обласна рада. Проект від громади якраз і передбачав капітальний ремонт будівлі спортивної школи на умовах співфінансування.

На своєму засіданні журі обласного конкурсу визнало проект Семенівської ОТГ одним із переможців у третій категорії. Йдеться про проекти районних рад, міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад. Загальний кошторис майбутньої реконструкції склав понад мільйон гривень. Із них половину, тобто 500 тисяч гривень було виділено із обласного бюджету, решта — кошти Семенівської громади. Ремонті роботи у приміщенні розпочали у липні минулого року.

Після реконструкції від старої будівлі залишилися хіба що старі стіни, — коментує заступник Семенівського селищного голови Сергій Полупан, проводячи екскурсію сучасною відремонтованою будівлею. Зроблено стяжки, укріплено фундаменти, мощення, чого не було в будівлі. Замінено дах, усі внутрішні інженерні системи, мережі й комунікації — електрику, водогін, каналізацію. Окрім того, за рахунок субвенції з державного бюджету на розвиток ми витратили 296 тисяч гривень на утеплення фасаду будівлі. Тож нині на опаленні оновленої та утепленої будівлі економимо 40% коштів.

У приміщенні тепло та затишно. А ще — галасливо. Адже у капітально відремонтованій ДЮСШ значно збільшилася кількість учнів.

Як зауважує директор Семенівської дитячо-юнацької спортивної школи Олександр Мазур, кількість дітей збільшилася, порівняно з минулим роком — додалося ще 50 вихованців. На сьогодні тут навчаються 274 учні, діють 18 навчальних груп та 5 спортивних секцій. У новеньких залах спорт школи семенівська малеча займається волейболом, футболом, гирьовим спортом, настільним тенісом та боротьбою дзюдо.

— Однозначно, такі обласні проекти, коли об’єкти фінансуються коштом обласного бюджету за участі самих громад, — це дуже позитивний досвід, — додає Сергій Полупан. — І чудова практика для активних громад. Завдячуємо появі такого сучасного об’єкту громаді, що змогла об’єднатися, обласній раді та конкурсній комісії. І звісно ж, голові Полтавської обласної ради Олександру Біленькому, котрий підтримує ініціативні громаді області.

Настя Тополя

Перейти до вмісту