Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

За об’ємом водних ресурсів Полтавщина займає 12 місце в Україні

У Полтавській області є 69 водосховищ, одне із яких за площею вважають найбільшим в Україні. Регіон має також велику річкову мережу, багато озер та ставків. Хто доглядає за водним господарством області та слідкує за порядком — розповіли у Полтавському рибоохоронному патрулі.

За об’ємом водних ресурсів Полтавщина займає 12 місце в Україні

Загальна площа земель, покритих водою становить 1488 км², або 5,18 % від усієї території області. Річкова мережа регіону включає: одну велику річку — Дніпро, вісім середніх річок: Удай, Оржиця, Псел, Хорол, Ворскла, Мерла, Сула, Оріль, малі річки, водостоки і струмки.

До земель водного фонду в області належать землі, зайняті річками, озерами, водосховищами, ставками, болотами, прибережними захисними смугами уздовж річок та навколо водойм, землі під гідротехнічними спорудами та каналами. Загальна площа земель водного фонду Полтавщини становить 282,5 тис. га.

Основними джерелами водних ресурсів Полтавщини є річки Сула, Псел, Ворскла, Оріль та їх притоки, а також Кременчуцьке та Кам’янське водосховища на річці Дніпро. В області налічується 69 водосховищ, 2688 ставків та 583 озера. До речі, Кременчуцьке водосховище — за площею найбільше в Україні. Воно також шосте в Європі за площею, а за довжиною греблі — третє.

Підземні води — одне із основних джерел господарсько-питного водопостачання населених пунктів області. Вони залягають у виді декількох водоносних горизонтів, які відрізняються по своїх запасах та за хімічними показниками. Найбільше розповсюджений Бучакський водоносний горизонт, який залягає на відносно невеликих глибинах і повсюди на території області.

Управління Держрибагентства у Полтавській області та Регіональний офіс водних ресурсів у Полтавській області — у чому різниця та які повноваження?

Управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області займається охороною, відтворенням та контролем за використанням водних біоресурсів. Також наглядає за дотриманням Правил рибальства.     

Ми слідкуємо за рибалками, викриваємо порушення та ловимо браконьєрів «на гарячому». Проводимо рибоохоронні роботи незалежно від часу доби. Також опікуємось водними біоресурсами, їх збереженням у період нересту та належною зимівлею. Ще один елемент Полтавського рибоохоронного патруля — контроль за вселенням водних біоресурсів у водойми Полтавщини у сприятливий для зариблення період часу, — прокоментувала очільниця Полтавського рибоохоронного патруля Оксана Кулинич.  

Щодо Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області, він займається реалізацією державної політики у сфері управління, використання, збереження та відтворення поверхневих водних ресурсів, розвитком водного господарства та гідротехнічною меліорацією земель. У їх повноваження входить контроль за порядком надання в оренду водних об’єктів та дотриманням вимог, положень водного законодавства, зокрема — Водного кодексу України.

Все, що стосується води, проблем обсягів водних джерел та об’єктів, регулювання їх рівнів та запасів займається наш Офіс. Ми також займаємося загальною проблемою із попередження пожеж, особливо в заплавах річок на торф’яниках, на яких кожен рік у липні-вересні трапляються загорання. Проблема виникає і через те, що рівень ґрунтових вод за останні роки дуже знизився. Тому потрібно зробити додаткові гідротехнічні споруди на мережі річок та каналів, проводити розчистку їх замулених ділянок, створюючи запаси прісної води, слідкувати за справністю гідротехнічних споруд, — поділився керівник Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області Ігор Еренбург.

Куди звертатися, якщо виявили порушення при користуванні водними об’єктами області?

Якщо ви виявили порушення Правил рибальства, зокрема: застосування заборонених знарядь лову, рибальство у забороненому місці чи під час нересту, звертайтесь на гарячу лінію Полтавського рибоохоронного патруля: 096 907 5008.    

Нагадуємо, при риболовлі заборонено використовувати сітчасті, колючі знаряддя лову, застосовувати електрострум та більше 5 гачків на одного рибалку. Детальніше із Правилами можна ознайомитися на сайті.

На Полтавщині багаті водні ресурси. Важливо це цінувати, дотримуватися встановлених правил, відповідально ними користуватися. Я й сам люблю рибалити і чітко знаю всі заборони, тому що кожен повинен починати з себе. Якщо ми усвідомимо важливість збереження наших водойм, то і майбутнє водного господарства області буде у безпеці! — наголосив заступник голови Полтавської ОДА Роман Товстий.  

Перейти до вмісту