Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

З’явився сайт, який допомагає створити молодіжну раду у малій громаді

Після затвердження Кабінетом Міністрів України положення про молодіжні консультативно-дорадчі органи, у громадах розпочалася хвиля створення молодіжних рад.

За рекомендацією від Уряду, рішення про створення таких органів мають бути прийняті у березні 2019 року. Саме рішення означає, що створюється ініціативна група, яка бере на себе зобов’язання модерувати процес створення молодіжних рад. Для багатьох громад та новостворених ініціативних груп цей процес відбувається вперше і викликає безліч запитань, повідомляють у прес-центрі ініціативи “Децентралізація”.

Переважно проблеми виникають через складність залучення молоді до такої ради, мотивування долучатися до її роботи. Частина громад бачить проблему в перших засіданнях молодіжної ради, адже членами молодіжних рад в ОТГ переважно є школярі, які не мають досвіду участі в таких органах. Процес створення молодіжних рад не є простим, адже потребує певної підготовки та знань як членів ініціативної групи, так і членів молодіжної ради.

Щоб допомогти створити молодіжні ради на рівні малих громад (ОТГ, сільська місцевість), менеджери проекту «Маю думку: створення дієвої моделі участі молоді на локальному рівні» підготувати веб-ресурс http://youthcouncil.com.ua, де містяться:

  • Інструмент для покрокового створення молодіжної ради у малій громаді із прикладами рекламних та презентаційних матеріалів;
  • Приклади різних положень про молодіжні ради, включно із Типовим положенням, яке затверджено Кабінетом Міністрів України;
  • Мапу, де розміщено частину молодіжних рад, що вже існують, і куди можна також долучити контакти своєї ради для мережування та партнерства;
  • Опис навчальної програми для молодіжних рад у малій громаді;
  • Блок із важливими новинами щодо можливостей для розвитку молодіжної політики в ОТГ;
  • Короткий опис історії молодіжних рад та суті цього органу для громади.

За задумом авторів, сайт буде оновлюватися, залежно від запиту користувачів. Про ідеї розвитку порталу, долучення нових матеріалів варто контактувати через вкладку “Про проект”.

Сайт працює у тестовому режимі.

Перейти до вмісту