Ви тут:
Медицина Суспільство Цікавинки 

Які бутерброди можна їсти, а які не варто, – розповіла Уляна Супрун

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, чим шкідливі бутерброди з ковбасою і чому не варто їх їсти. Відповідний запис опублікована в її Facebook.

Так, в.о. міністра пояснила, що в білому хлібі міститься багато солі – відповідно, у тих, хто регулярно їсть білий хліб, вище ризик захворіти серцево-судинними захворюваннями. Крім того, хліб різко підвищує рівень цукру в крові через високий глікемічного індексу.

“Ковбаса, як не прикро багатьом було б це чути, нездорова всім. У ній теж багато солі, це процесірованное м’ясо – глибоко перероблений продукт, в якому містяться пріместі. Регулярне споживання такого м’яса збільшує ризик раку прямої кишки і підшлункової. До того ж, кілограм ковбаси коштує набагато дорожче, ніж кілограм хорошого м’яса “, – попередила вона.

За словами чиновниці, проти справжнього вершкового масла вчені нічого не мають – там є вітаміни А, D, K і жирні кислоти. Однак не варто споживати багато масла через високий вміст насичених кислот.

“У 100 грамах олії насичених жирів в середньому половина – 50 грамів, а це – подвійна денна норма для нашого організму”, – розповіла Супрун.

Також в.о. міністра дала рекомендації для тих, хто звик перекушувати бутербродами і не хоче від них відмовлятися:

їсти хліб з висівками або житній хліб;

замінити ковбасу печеним м’ясом, печінковим паштетом, хумусом або форшмаком. Також в якості “намазки” можна використовувати кисломолочний сир і зелень, фету і солодкий перець, паштети з баклажанів, грибів або гарбуза і сала;

додавати в паштети овочі, яблука, зелень, коренеплоди і гриби

“Здорова альтернатива ковбасі – скибочку сала, чорний хліб і гірчиця. Всі ці варіанти набагато корисніше і дешевше ковбаси і підійдуть всієї сім’ї”, – зазначила вона.