Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Уляна Супрун пояснила, чи варто вести дитину з кашлем до садка чи школи

У деяких випадках вихователі садка чи вчителі радять батькам залишити дитину вдома, оскільки у неї сильний кашель або ж нежить.

В. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун наводить рекомендації Американської Академії Педіатрії.

Згідно з ними, кашель або нежить після перенесеної хвороби не є завадою для відвідування садочка чи школи. Але у тому випадку якщо:

• дитину оглянув лікар і дозволив піти до навчального закладу.
• температура менша за 38 °C. Важливо, що температура має бути в нормі сама по собі, а не знижуватися завдяки лікам.
• у дитини гарний настрій, вона активна, добре почувається, сама собі зможе дати раду без допомоги вчителів чи вихователів.

Винятки становлять періоди епідемії грипу. В такий час кашель, нежить, чи хворе горло — вагома причина залишити дитину вдома.

Якщо водночас є один чи кілька респіраторних симптомів: хворе горло, кашель чи нежить і температура вища за 38, то потрібно йти на прийом до лікаря. Якщо ж вважаєте, що дитині складно їхати в лікарню — порадьтеся з лікарем. За потреби він може вирішити здійснити візит додому, – наголошує Супрун.

Та додає, що дитина, яка перехворіла на застуду, може бути заразною ще до двох тижнів, незалежно від того, є нежить чи кашель, чи вже ні. Крім цього, людина, що поки виглядає здоровою і захворіє тільки наступного дня, також може розповсюджувати хворобу. Тому так важливо, щоби діти в колективі регулярно мили руки. Це ефективно стає на заваді інфекцій.

Пускати дитину до навчального закладу не можна в таких випадках:

-Коли через хворобу дитина не може брати участь в усіх заняттях. Тобто вона втомлюється, потребує сну, в поганому гуморі, плаксива і неактивна. Зверніть увагу, що таке може бути та за відсутності респіраторних симптомів.

-Під час гострої фази інфекційного захворювання, коли температура понад 38 та є респіраторні симптоми.

-Коли дитина виглядає хворою: плаче, дихання ускладнене, чи є висипання, яке швидко поширюється.

Надійний захист від грипу дає щеплення. Та ж Американська Академія Педіатрії наполягає на вакцинації проти грипу дітей, старших за 6 місяців. За відсутності протипоказань таке щеплення потрібно робити дітям щороку.

Збираючи дитину в дитячий садок чи школу — будьте уважні. Якщо не впевнені, що дитина здорова — краще проконсультуватись з лікарем та керуватись його рекомендаціями, – радить Уляна Супрун.

Перейти до вмісту