Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Українські медики вдосконалюють навички лікування торсійної дистонії

Торсійна дистонія – це рідкісне захворювання нервової системи, яке викликає розвиток функціональних порушень, що обмежують рухові можливості та змушують людину страждати через постійні зсудомлення м’язів. 

За даними пацієнтської організації «Об’єднання хворих на торсійну дистонію», сьогодні в Україні нараховується не менше 30 людей з таким діагнозом, повідомляють у МОЗ

Однак навіть таке захворювання не стане на заваді повноцінного життя, якщо пацієнтові буде вживлений нейростимулятор для глибокої стимуляції мозку (Deep Brain Stimulation). Лікування дороговартісне: один стимулятор коштує близько півмільйона гривень. Процедура імплантації відбувається один раз, потім треба заміняти лише генератор (батарейку). Строк служби такого генератора – від трьох до дев’яти років.

З 2017 в рамках державних закупівель через міжнародні організації МОЗ України забезпечує лікування пацієнтів з цим захворюванням. Закуповує нейростимулятори Crown Agents, яким вдалося досягти вдвічі нижчої ціни порівняно із країнами Європи. 

Операції з імплантації в Україні проводять поки що тільки у двох клінічних лікарнях країни. 5-8 лютого відбудеться тренінгова сесія, після якої ще більше українських лікарів зможуть проводити такі складні й високотехнологічні операції, у відповідності до світових стандартів, що гарантує позитивний терапевтичний результат. Більше того, за допомогою методики можна лікувати і такі неврологічні захворювання як хвороба Паркінсона, епілепсія, деякі психічні розлади.

До тренінгової програми входить одноденна теоретична частина та проведення трьох показових операцій за участю професора Томаша Мандата з Польщі. Навчання пройдуть четверо українських лікарів: нейрохірурги, які займаються імплантацією нейростимулятора, і неврологи, які виконують підбір, програмування пристрою та працюють з пацієнтами вже після імплантації. У майбутньому планується організувати серію тренінгів для неврологів з регіонів, на яких вони ознайомляться з роботою з пристроєм, результатами терапії після його імплантації та навчаться відбирати та діагностувати пацієнтів.

Тож тепер українці, які страждають від цього захворювання, можуть безоплатно і вчасно отримувати життєво важливу допомогу. При цьому злагоджена та системна робота Міністерства охорони здоров’я України і закупівельників має в результаті не тільки забезпечення пацієнтів якісними медичними виробами, але й поліпшення доступу до інноваційного та результативного лікування завдяки постійному підвищенню кваліфікації українських лікарів.

Перейти до вмісту