Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Полтаві стартував міжмузейний проект «Скарби палацу Кочубеїв» (ФОТО)

Учора, в рамках відзначення 100-річчя Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, стартував проект «Скарби палацу Кочубеїв».

На відкриття проекту завітали заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Людмила Бойченко, депутат міської ради Світлана Нестуля, представники музейної галузі, вищих навчальних закладів міста, мистецьких об’єднань та усі, хто має відношення до світу прекрасного.

Директор Художнього музею Ольга Курчакова розповіла: проект «Скарби палацу Кочубеїв» – міжмузейний:

– Участь у проекті взяли Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського та Полтавський художній музей імені Миколи Ярошенка. До уваги полтавців, поціновувачів мистецтва ми виставили речі з палацу Кочубеїв, які раніше пот рапили під розподіл між нашими музеями.

Заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Людмила Бойченко зауважила: зазначений проект покликаний привернути увагу до визначних пам’яток української культури, історії розбудови полтавських музеїв та шляхів формування їх безцінних зібрань:

– Цьогоріч ми відзначаємо ювілейну сторічну дату для Полтавського художнього музею. З цієї нагоди заплановано провести наукову конференцію та низку мистецьких заходів, які проходитимуть протягом усього року. Стартуємо ж ми саме цим міжмузейним проектом, який дасть змогу полтавцям побачити унікальні мистецькі цінності із кочубеївських колекцій, що стали другими за значенням після колекції Миколи Ярошенка.

За таку скурпульозну роботу з витворами мистецтва та збереження надбання народу подякувала працівникам музеїв депутат міської ради Світлана Нестуля:

– Величезне спасибі вам, працівники музеїв, бо ці скарби ще досі дарують людям радість та занурюють в історію тільки завдяки вам. Людям, які шанують мистецтво і уміють берегти спадщину. Ваша робота – титанічна.

У рамках відкриття проекту, фахівці Полтавського художнього музею (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка, влаштували для усіх присутніх екскурсію, під час якої презентували ті реліквії, що збереглися. В експозиції музею глядачі мають змогу побачити цілий ряд мистецьких творів. Їх атрибуція виконана за відповідним маркуванням, виявленим на звороті живописних та графічних робіт, непрямими згадками в музейній документації, за світлинами інтер’єрів та парку кочубеївського палацу.

Перейти до вмісту