Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Лубнах відкрили «живий музей» (ФОТО)

Лубенський краєзнавчий музей відкрив цикл краєзнавчих зустрічей у форматі «живий музей».

Перший захід пройшов у день народження Гната Яковича Стеллецького, який у буремні роки громадянської війни не тільки заснував у Лубнах Український народний музей, але й проводив археологічні дослідження та організовував просвітницькі зустрічі. Участь в організації та проведенні заходу взяли громадські активісти, журналістка та письменниця Марина Кононенко

«Гнат Стеллецький розумів, як важливо знати свою історію , берегти історичну пам’ять та заснував у Лубнах гарні традиції історичних зустрічей, які ми хочемо відродити. Але розповідати про історію ми будемо у сучасному форматі – живе спілкування, театралізація, кінопокази, квести по музею та місту очікують на наших відвідувачів. Ми раді бачити в нашому музеї істориків та краєзнавців з Полтавщини та інших регіонів України та готові стати майданчиком для дискусій задля взаєморозуміння та примирення в суспільстві», – розповів директор Лубенського краєзнавчого музею Віктор Верещака.

Голова ГО «ПРЕДКИ» Валентина Ляшенко:

«Ми зрозуміли, що дуже погано знаємо свою спадщину – історичну та культурну. Що саме це незнання породжує міфи та ворожнечу . І тому спочатку був фестиваль «Замкова гора», потім цикл відео #мандрівочказахвилиночку, відтворення народних традицій, інтерактивні екскурсії колишнім жіночим єпархіальним училищем та єврейськими Лубнами. І ось нарешті новий етап, який ми розпочинаємо разом з Лубенським краєзнавчим музеєм імені Гната Стеллецького. Це «живий музей» – новий формат знайомства із минулим. Але «живий музей» це не тільки про історію , це про нас з вами сьогоднішніх та про наше майбутнє , яке має міцне та сильне коріння».

Перейти до вмісту