Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Лубенській міській раді пояснили необхідність кронування дерев

Останнім часом чимало критичних зауважень надходить на адресу Лубенської міської ради, щодо обпилювання дерев у місті. Як пояснили у КПф «Конвалія», кронування зрілих дерев, що досягли своєї вікової межі проводиться в Лубнах впродовж останніх 10 років.

Головна мета цього заходу – омолодження дерев, у яких зупинився повністю або частково річний приріст. (Відповідно до Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах України п.9.1.11.3 “Помірне та слабке омолодження передбачає обрізання частини крони, а сильне – зріз крони до основи скелетних гілок”). Крім того, відбувається вирізування повністю сухих гілок; боротьба з омелою (зрізуються гілки на 15-20 см нижче ураження рослиною – паразитом); убезпечення пішоходів та транспортних засобів від падіння гілок на тротуари, проїжджу частину вулиці та на дахи будинків; зменшення парусності крони, що дає можливість дереву протистояти буревіям та шквальним вітрам, які останнім часом частенько бувають на території Лубен, повідомили у міськраді.

“Відповідно до ДБН 360-92, відстань від стовбура дерев до проїжджої частини вулиці повинна складати 4,0 м, до тротуару – 0,7 м, до зовнішньої стіни будинку – 5,0 м. Як бачимо, вздовж вулиць дерева не повинні висаджуватися, а існуючі необхідно спиляти зовсім. Але з метою збереження зеленого бар’єру від дороги, ми проводимо глибоку обрізку вуличних насаджень, щоб прибрати гілки, які заважають руху пішоходів, транспортних засобів, при цьому надати форму дереву.

Такі заходи потрібні й для проведення рівномірного обрізування крони дерев, що знаходяться в охоронній зоні ЛЕМ. Приклад – по вулиці Олександрівській. Відстань гілок дерева від повітряних ліній напругою 0,4 кВ – 2 м, напругою 10кВ – 10 м.”, – йдеться у повідомленні.

У 2016 році проведено кронування дерев центральної частини скверу Героїв Небесної Сотні, завдяки чому вони не постраждали під час буревію на початку літа 2017 року, коли були повалені з корінням 3 голубі ялини на Володимирському майдані та зламані верхівки дерев на 1/3 і більше в Центральному парку, по вул. Монастирській та вул. Толстого.

У 2017 році проведено кронування лип на вході в сквер Героїв Небесної Сотні та по периметру. 2018 рік – в лютому-березні проведено кронування вуличних насаджень під лініями електромереж по Володимирському проспекту від Ярмаркової площі до Володимирського майдану.

Вкорочені на 2/3 дерева, які на 50% вражені омелою (вони взагалі підлягають знесенню) по Володимирському проспекту в районі УТОСу.

Перейти до вмісту