Ви тут:
PROвсе Суспільство Україна 

У Львові експонують першу друковану в Україні книгу

У Музеї барокової скульптури Івана-Георга Пінзеля у Львові розпочався виставковий проект «Апостол 1574-2019: книга та читачі».

Виставка присвячена 445-ій річниці видання першої на українських землях друкованої книжки — «Апостола» Івана Федорова, повідомляє Читомо.

За словами генерального директора Львівської національної галереї мистецтв Тараса Возняка, цей екземпляр «Апостола» експонували давно і він нечасто з’являється на виставках.

Завідувачка відділу Музею книгодрукування Віра Фриз повідомила, що цей екземпляр «Апостола» зберігався у церкві села Лісневичі, поблизу Пустомит на Львівщині.

«Цей екземпляр потрапив у церкву села, мабуть, одразу ж після друкування. Коли працівники львівської галереї у 1968 році прийшли туди як експедиція, церква була недіюча, закрита: у ній руйнувався дах, згори капало, селилися птахи… Працівники просто забрали ті книжки, які там були, аби то все не пропало. І коли принесли їх у галерею, книжки трохи підсохли, їх почали перебирати і виявили серед них «Апостол» Івана Федоровича. Ми, звичайно, втішилися, почали досліджувати. І навколо нього, фактично, побудували Музей книгодрукування у Львові», — розповіла вона.

На виставці, крім «Апостола», представлені ще 8 стародруків, які зберігалися в церкві.

«В середині 18 століття по церквах їздили так звані візитатори з митрополії. Вони фіксували, що конкретна книга належить до храму конкретного села. І у цих примірниках написано, що це з с. Лісневичі, церкви Симеона Стовпника», — зазначила Фриз.

Крім комплекту богослужбових книг-стародруків на виставці є ікони, хрест та гравюри.

Планується проведення майстер-класу із нанесення відбитка сторінки книги за технологією часів Федорова. Сторінку із зображенням євангелиста Луки даруватимуть як сувенір.

«Погортати» експонований екземпляр «Апостола» можна на сенсорному екрані, що є частиною виставкового проекту.

Виставка триватиме до 31 березня.

Перейти до вмісту