Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Кременчуці вшанували учасників бойових дій на території інших держав

15 лютого незалежна Україна відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. В цей день вшановують пам’ять загиблих воїнів-інтернаціоналістів та відзначають День виводу військ з Афганістану. 15 лютого 2019 року минає 30 років з дня виведення радянських військ з Республіки Афганістан.

З цієї нагоди сьогодні у Кременчуці у парку «Воїнів – Інтернаціоналістів» відбувся мітинг, присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав, повідомили у Кременчуцькій міськраді.

Сотні жителів Кременчука прийшли на захід, щоб віддати шану воїнам-миротворцям: солдатам і офіцерам, які з честю та гідністю виконували свій військовий обов’язок «гарячих точках» у різних країнах. Українські військові брали участь у миротворчих місіях військових конфліктах більш ніж у 20 країнах світу. Найбільш тривалою і тяжкою була майже десятилітня війна в Афганістані, яка тривала розпочалася з 25 грудня 1979 року і завершилася 15 лютого 1989 року, коли остання колона радянських військ була виведена з Афганістану. Більш ніж 15 тисяч молодих хлопців склали голови на чужій землі, з них понад 3000 українців.

До всіх присутніх звернувся міський голова Віталій Малецький. Він зазначив, що кременчужани щорічно збираються у цей день у парку «Воїнів Інтернаціоналістів», щоб вшанувати пам’ять загиблих у Афганістані жителів Кременчука та Кременчуцького району. Він зазначив, що військовослужбовці, які брали участь збройному конфлікті у Афганістані з честю виконали свій військовий обов’язок. Вони повернулися з війни іншими людьми, які по-іншому стали дивитися на світ та те, що відбувається навколо, зрозуміли ціну життя і справжньої чоловічої дружби. Вони об’єдналися у громадські організації, завдяки громадській діяльності яких змінилась свідомість кожного з нас. Він подякував всім миротворцям за їх життєвий і ратний подвиг.

Голова Громадського об’єднання ветеранів війни та військових конфліктів «Бойове братство» Олег Фещенко також виступив перед своїми бойовими побратимами та жителями міста, які цього дня прийшли, щоб вшанувати пам’ять загиблих героїв і віддати данину всім учасникам миротворчих місій.

Згадали на мітингу поіменно всіх загиблих у Афганістан земляків, а також військових, які сьогодні змушені боронити рідну землю від підступного ворога на сході України. На честь загиблих героїв прозвучали залпи військового салюту, а військові в/ч – 1546 та вихованці Кременчуцького ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою пройшли урочистим маршем біля пам’ятника «На афганській тропі».

Всі учасники заходу поклали квіти-пам`яті до пам’ятника та обелісків загиблих кременчужан та жителів Кременчуцького району.

 

Перейти до вмісту