Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

«Цьогорічна зима, з великими снігопадами та морозами, створила вкрай несприятливі умови для зимівлі риби», – Оксана Кулинич

Вдруге за місяць Полтавський рибоохоронний патруль провів природоохоронні заходи для попередження явищ задухи риби.

Управління Державного агентства рибного господарства у Полтавській області не лише слідкує за дотриманням Правил рибальства, а й за сприятливими умовами проживання водних біоресурсів, повідомляють у Полтавському рибоохоронному патрулі.

Рибам, як й іншим тваринам, для життя потрібний кисень. Цьогорічна зима, з великими снігопадами та морозами, створила вкрай несприятливі умови для зимівлі риби. При значній товщині льоду зменшується кількість води у водоймах, а сніг заважає проникненню сонячного світла. Всі ці чинники призводять до зниження вмісту кисню у воді, що сприяє виникненню задухи. Від нестачі кисню риби виснажуються, а потім гинуть.

Насичення води киснем — порятунок для водних біоресурсів

Основним методом боротьби із задухою є насичення води киснем. Так, Полтавський рибоохоронний патруль проводить заходи зі збагачення водойм киснем. 10 січня пройшли спільні заходи з громадськими інспекторами на території Кам’янського водосховища Кременчуцького району Полтавської області.

Зокрема прорубали велику кількість лунок, де встановлено очеретяні снопи, які дозволяють надходити кисню у воду. Також відібрали проби води на визначення вмісту розчиненого у воді кисню та здійснили заміри температури води.

— За результатами проведеного дослідження явищ задухи риби не виявлено. Працівниками нашого Управління протягом зими регулярно відбираються зразки води з різних ділянок водойм з метою контролю рівню кисню. Наш патруль планує надалі проводити спільні природоохоронні заходи з попередження явищ задухи риби у зимовий період з користувачами водних біоресурсів та громадськими організаціями, — прокоментувала очільниця Полтавського рибоохоронного патруля Оксана Кулинич.  

Згодом, 15 січня, Управління провело спільні заходи з небайдужою громадськістю і користувачами водних біоресурсів, які здійснюють промисел на Кременчуцькому водосховищі. Так, водойму збагачували в районі с. Кагамлик Глобинського району Полтавської області.

У результаті прорубали майже 500 лунок. Потрібно пам’ятати, що такі заходи потрібно виконувати із дотриманням правил безпеки перебування на водоймах взимку.

На даній території явища задухи водних біоресурсів не виявлено.

— Сприятливі умови для зимівлі водних біоресурсів є вдале їх збереження на період нересту. Полтавський рибоохоронний патруль прохає всіх рибалок, користувачів водних біоресурсів та орендарів СТРГ стежити за ходом зимівлі риби. Всіх, кому не байдужа доля мешканців наших водойм, особливо рибалок промисловиків та любителів, просимо долучитися до порятунку риби від задухи та до участі в протизадушних заходах, — наголосила Оксана Кулинич.

 

Перейти до вмісту