Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Три історії успіху Семенівщини, або як конкурс проектів розвитку громад змінює життя на краще

Конкурс проектів розвитку територіальних громад Полтавської області в регіоні діє вже не перший рік. Ініційований він обласною радою і фінансується коштом обласного бюджету на умовах співфінансування. Проте найбільшу підтримку, і фінансову зокрема, громади відчули саме за каденції нинішньої обласної ради на чолі з Олександром Біленьким. Тобто конкурс проводиться не для галочки, а надає реальну допомогу ініціативним громадам, котрі мають ідеї для розвитку, створення комфортних умов на теренах власних населених пунктів. Проте на реалізацію цих ідей їм бракує коштів.

Далі — сухою мовою цифр. Для порівняння, у 2011 році на конкурсі проектів розвитку територіальних громад Полтавської області було визначено 17 переможців. максимальна сума фінансування проектів з обласного бюджету — 50 тисяч гривень. Загальний кошторис конкурсу склав трохи більше 535 тисяч гривень.

Натомість у 2017 року бюджет конкурсу сягнув понад 17,7 мільйона гривень. Найбільша сума співфінансування — 600 тисяч гривень. У рамках конкурсу було обрано 52 проекти-переможці у чотирьох категоріях. Серед них — відразу три проекти із Семенівського району.

Перший із цих проектів стосувався відродження місцевої пожежної охорони у селі Василівка. Ініціатором проекту стали 6 громад трьох районів: Семенівського, Глобинського та Хорольського.

— У нас дуже болотиста місцевість, маємо великі поклади торфу, — пояснює Васильківський сільський голова Юрій Романюк. — Улітку торф’яники горять дуже часто. Пожежа інколи сягає метрової глибини, а то й більше. Тому й виникла необхідність відродити пожежну охорону, придбати ще один пожежний автомобіль. Проте була умова, щоб техніка використовувалася не лише для гасіння пожеж, а на прибиранні доріг від снігу взимку. Тобто йшлося про машину з відвалом.

Загальна вартість проекту — 1,2 мільйони гривень. У 2018 році на реалізацію проекту громада отримала 540 тисяч гривень із обласного бюджету. Решта коштів — це гроші громад-учасниць проекту. Зокрема, із бюджету Василівської сільської ради виділили 340 тисяч гривень.

У Василівці вже створено добровільну пожежну дружину. А на початку цієї зими рятувальники отримали такий необхідний пожежний автомобіль.

— Техніка пройшла повну підготовку і ми отримали її готовою до роботи, — додає Юрій Романюк. — А щодо конкурсу проектів, то можу лише щиро подякувати Олександру Біленькому за підтримку цієї ініціативи. І за те, що він взявся підтримувати розвиток місцевої пожежної охорони в області. Завдяки конкурсу ми отримали з обласного бюджету 540 тисяч гривень на купівлю автомобіля. Продовженням проекту стане ще будівництво посту безпеки. Ідей чимало, тому й надалі братимемо участь у обласному конкурсі проектів. І сподіваємося на підтримку голови обласної ради.

Другий проект-переможець на обласний конкурс подала Семенівська районна рада. Він передбачав реконструкцію головної спортивної арени району — стадіону «Колос». Загальний кошторис проекту склав понад 888 тисяч гривень. Половину цієї суми вже у 2018 році переможцю виділили Полтавська обласна рада на умовах співфінансування. Ще 300 тисяч гривень надійшли з районного бюджету. Долучилися фінансово й інші учасники проекту — Наріжанська, Богданівська, Жовтнева, Криворудська та Пузирівська сільські ради. Після реконструкції стадіон відкрили в листопаді минулого року.

Як розповідає один із ініціаторів проекту, голова Семенівської районної ради Віктор Юрченко, у рамках реконструкції було відремонтовано вхідну групу, проведено реконструкцію трибун (нині вони вміщають тисячу глядачів), облаштовані душові та роздягальні для спортсменів. А ще спорудили майданчик для інклюзивних видів спорту. Та уперше за історію районного стадіону залили взимку льодову арену. На формування льодового покриття витратили понад 50 тонн води.

— Льодовий майданчик на стадіоні «Колос» спорудили уперше за історію цієї спортивної арени, — зауважує Віктор Юрченко. — Насправді це буде чудовий поштовх для розвитку хокею в районі. Маємо власну команду, а відтак і всі перспективи для цього. А все — завдяки обласному проекту. Дуже добре, що існує такий конкурс, котрий дозволяє всім бажаючим реалізувати власну ідею на користь громади та її розвитку. Можу лише подякувати від всієї громади голові обласної ради Олександру Біленькому за те, що підтримує цей конкурс, опікується ним. Адже завдяки його підтримці громади мають змогу втілювати в життя проекти, що до того здавалися просто «непідйомними».

А в січні вже нинішнього року у Семенівці урочисто презентували реалізацію третього проекту. Йдеться про відкриття капітально відремонтованої будівлі дитячо-юнацької спортивної школи на вулиці Миру, 11. Цей проект Семенівської ОТГ став одним із переможців у 3-ій категорії конкурсу серед проектів районних рад, міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад.

Загальний кошторис реконструкції будівлі склав понад мільйон гривень. Із них 500 тисяч гривень було виділено із обласного бюджету, решта — фінансування Семенівської громади. Ремонті роботи у приміщенні розпочали у липні минулого року. Як розповідає заступник Семенівського селищного голови Сергій Полупан, до реконструкції у приміщенні ДЮСШ не було ані внутрішніх туалетів, ані нормальних побутових умов, будівля бачила лише косметичні ремонти.

— Після реконструкції від будівлі залишилися хіба що старі стіни, — коментує Сергій Полупан. — Зроблено стяжки, укріплено фундаменти, зроблено мощення, чого не було в будівлі. Також замінили дах і всі внутрішні інженерні системи, мережі й комунікації — електрику, водогін, каналізацію. Окрім того, за рахунок субвенції з державного бюджету на розвиток громади ми витратили 296 тисяч гривень на утеплення фасаду будівлі. Тож нині на опаленні оновленої та утепленої будівлі економимо 40% коштів.

Проте реконструкція спортивної школи — це не лише про тепло та естетику. Адже у відремонтованій ДЮСШ значно збільшилася кількість учнів.

Як зауважує директор закладу Олександр Мазур, порівняно з минулим роком додалося ще 50 вихованців. Нині тут навчаються 274 учні, діють 18 навчальних груп та 5 спортивних секцій. У новеньких залах спортшколи семенівська малеча займається волейболом, футболом, гирьовим спортом, настільним тенісом та боротьбою дзюдо.

— Однозначно, такі проекти, коли об’єкти фінансуються коштом обласного бюджету за участі самих громад, — це дуже позитивний досвід, — переконаний Сергій Полупан. — І чудова практика для активних громад. Завдячуємо появі такого сучасного об’єкту громаді, що змогла об’єднатися, обласній раді та конкурсній комісії. І звісно ж, голові Полтавської обласної ради Олександру Біленькому, котрий підтримує ініціативні громаді Полтавщини.

Настя Тополя

Перейти до вмісту