Ви тут:
Медицина Суспільство Україна 

Щороку близько 140 тисяч українців вперше дізнаються про виявлене в них онкозахворювання, – МОЗ

Щороку близько 140 тисяч українців вперше дізнаються про виявлене в них онкозахворювання. Наразі на обліку – майже 1 млн людей з онкологічною патологією, які успішно пройшли лікування і знаходяться в ремісії.

У МОЗ розповіли, чому, як часто і де варто проходити онкоскринінги, що робити у разі хвороби.

Про профілактику і виявлення онкозахворювань

Попередження хвороб і раннє виявлення є одними із ключових завдань трансформації охорони здоров’я. Це особливо актуально для онкозахворювань, адже більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров’ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях.

Щоби не допустити таких ситуацій – вчасно проходьте профілактичні огляди у свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра. Це дуже важливе право пацієнтів, нехтування яким може призвести до тяжких наслідків.

Ваш лікар вчасно виявить ризики для здоров’я, допоможе відкоригувати спосіб життя, а за потреби – направить на аналізи, до вузькопрофільних спеціалістів. Додатково лікар здійснює оцінку ризиків захворювань та розробляє індивідуальні програми та спостереження за здоров’ям. Якщо ви у групі ризику – Порядок надання первинної медичної допомоги передбачає профілактичні огляди та аналізи. Серед них – рак молочної залози (50–69 років, з 40 — при факторах ризику), колоректальний рак (жінки і чоловіки старші 50 років), рак передміхурової залози (з 40 років залежно від ступеню ризику).

Крім того, з липня цього року запрацює програма “Безкоштовна діагностика”. За направленням вашого сімейного лікаря насправді безоплатно можна буде пройти 54 діагностичні та лікувальні послуги, серед яких обстеження на найбільш розповсюджених види онкології у чоловіків і жінок, а також видалення новоутворень: м’яких тканин і шкіри, у носі, гортані, вухах.

Тож якщо ви помітили будь-які зміни у своєму здоров’ї – негайно зверніться до свого сімейного лікаря чи терапевта, – наголошують лікарі.

Про лікування онкозахворювань

В Україні є 30 медичних онкологічних закладів, в яких надається спеціалізована високотехнологічна онкологічна допомога. Трансформація третинної ланки, а саме онкологічної допомоги, запланована на 2020 рік. Саме тоді почнуться системні зміни у закладах. Але вже зараз МОЗ України зробило великий поступ у забезпеченості онкохворих пацієнтів необхідними ліками.

Ліки для дітей з онкологією вже другий рік поспіль забезпечуються майже на 100% з Державного бюджету, а  за напрямами «доросла онкологія» та «онкогематологія» у 2019 році закладено коштів в державний бюджет більше, ніж у 2018 році.

Так, на дитячу онкологію в державному бюджеті 2019 року закладено 631 млн грн, а на дорослу – 1,3 млрд грн. У минулому році оптимізація процесів дозволила МОЗ України вдвічі збільшити фінансування дорослої онкології: завдяки ефективності державних закупівель через міжнародні організації до передбачених за цим напрямом  709 млн грн вдалося додати ще 910 млн грн. Закупівлі на загальну суму близько 1,6 млрд грн дозволяють забезпечити високий відсоток покриття потреби в препаратах, що наявні в державних закупівлях.

Програма онкології загалом стала одним із найуспішніших прикладів, де забезпеченість ліками значно зросла. 90% препаратів з програми дорослої онкології сьогодні закуповують дешевше ніж 2014 року. Так, наприклад, ціну на “Бікалутамід” вдалося знизити у 19 разів, “Доцетаксел” у 6 разів, а на “Гемцитабін” у 4 рази.

У 2017 році було куплено у 6 разів більше Нілотинібу, ніж закуповував МОЗ у 2014 році. Також ПРООН вдалось закупити препарат Іматиніб для пацієнтів із хронічним мієлоїдним лейкозом у 67 разів дешевше, ніж це робило міністерство до впровадження закупівель через міжнародні організації.

Завдяки ефективності державних закупівель через міжнародні організації за чотири роки вдалося значно розширити кількість позицій, які закуповує держава для лікування онкохворих. Це означає, що ще більше українців отримали дороговартісні препарати безоплатно. За даними звіту Центру протидії корупції, кількість препаратів у переліку ліків, які закуповує держава через міжнародні організації для дітей і дорослих з онкозахворюваннями, зросла на 30-40%, у залежності від програми.

Поліпшення забезпечення ліками онкохворих – це результат спільної роботи МОЗ України, Уряду та міжнародних організацій, що реалізували ефективні закупівлі.

Перейти до вмісту