Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Про користь від донорства розповіла Уляна Супрун

Коли ви стаєте донором крові, ви не лише рятуєте чиєсь життя, а й подовжуєте власне. На цьому наголошує в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Це буде дуже корисно для організму, ось кілька фактів чому:

В донорів суттєво менший ризик серцево-судинних хвороб. За даними Американської Медичної Асоціації, люди середнього віку, які щопівроку здавали кров, мали менше інфарктів та інсультів. Масштабне дослідження фінських донорів показало, що здача крові хоча б раз на рік знизила ризик хвороб серця на 88% (https://goo.gl/Y6j6HC).
Крім цього, в донорів кращий баланс холестерину і нижчий його загальний рівень, а отже – менші ризики серцево-судинних хвороб (https://goo.gl/VdFQ4i).

У донорів крові менші ризики захворіти на рак легенів, прямої кишки, шлунку та гортані. Причина нижчих шансів онкологічних хвороб не лише в тому, що донори це, зазвичай, здорові люди, які стежать за здоров’ям, і тому мають менші ризики. Можлива причина – зниження рівня неорганічного заліза, шкідливого для здоров’я (https://goo.gl/5ByaeP, https://goo.gl/Gw1VCf).

Донорство зменшує ризик гемахроматозу – хвороби, коли іони заліза накопичуються в печінці та інших органах. Симптоми гемахроматозу перекриваються із проявами інших хвороб, і їх важко розпізнати та вжити заходів. Донори просто втрачають зайве залізо і знижують ризик (https://goo.gl/uGJkXQ).

В донорів менше проявів запалення та вищий так званий антиоксидантний статус, тобто вони краще знешкоджують вільні радикали (https://goo.gl/5sAsXH).

Донору проводять безкоштовні аналізи на гемоглобін, ВІЛ, гепатити В та С і сифіліс. Ці аналізи слід регулярно робити всім, – роз’яснює Супрун.

Як здати кров?

 Бути старшими за 18 років та важити понад 50 кг.

 Не вживати алкоголь та енергетичні напої за 48 годин до здачі крові, лікарські засоби за 72 години (3 доби), не курити протягом 2 годин до процедури та 2-3 години після.

 Не вживати жирну їжу, в тому числі молочні продукти за добу до здачі.

 Мати при собі документ, що посвідчує особу.

 Легко поснідати. Перед здачею крові випити до півлітра води або чаю.

 Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість) та якщо нещодавно хворіли на інфекційні захворювання.

Перейти до вмісту