Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Поліцейські Полтавщини розповіли школярам як не стати жертвою «кібер-булінгу»

Бесіди про булінг та його віртуальну форму – кібер-булінг – відбулися у школах Глобинського та Лубенського районів.

Про це повідомляє ГУ НП у Полтавській області.

Правники та інспектори ювенальної превенції Глобинського та Лубенського відділів поліції розтлумачили важливі позиції нового законодавства, що варті уваги не тільки дитини, але й дорослого. 

Про що говорили:
–    про форми булінгу – вчинення психологічного, фізичного, економічного чи сексуального насильства стосовно дитини або групи дітей (відповідно до статті 173-4 Кодексу України про адміністративні правопорушення)
–    про адміністративну відповідальність дітей (віком від 14 до 16 років) за булінг стосовно учасників освітнього процесу (ч. 3-4 ст. 173-4 КУпАП)
–    відповідальність батьків тих дітей, які не досягли віку адміністративної відповідальності за їх неналежне виховання (ст. 184 КУпАП)
–    а також про відповідальність керівників закладів освіти за неповідомлення про випадки булінгу (ч. 5 ст. 173-4) КУпАП

Окремо зупинилися на кібер-булінгу, жертвою якого може стати юний користувач мобільного гаджету або комп’ютера. Способи вчинення – за допомогою мобільних додатків, соціальних мереж, форумів, чатів в іграх, рідше, через SMS-повідомлення. Словом для «цькування» можуть бути використані будь-які сучасні платформи, створені для підтримання діалогу.

Що відносити до «кібер-булінгу»:
•    коментарі або чутки під дописами дитини (у тому числі агресивних з етнічним або релігійним підтекстом)
•    погрози або спонукання до самогубства
•    створення фейкової особистої сторінки про когось
•    публікація невдалих або компрометуючих фото, без відома закарбованої на світлинах  людини

Поради як уберегтися – дотримуватися правил «інформаційної гігієни» та «інтернет-етикету». Це означає – не викладати особисту інформацію та відверті фото, утримуватися від різких та образливих висловлювань на адресу інших користувачів. А головне (не залежно від форми спілкування) – поважати одне одного, залишаючись ЛЮДИНОЮ!

Перейти до вмісту