Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Перспективні, амбітні, талановиті: на «Зимовій Студреспубліці» молодь Полтавщини обговорила шляхи розвитку громадянського суспільства (ФОТО)

Зосередження неймовірної молодіжної енергії, інтелектуальний штурм, безліч тренінгів та обговорень, нові знайомства та спільні пошуки відповідей на важливі питання. Усе це про VIII Полтавський етап проекту «Зимова Студреспубліка». Протягом трьох днів найактивніша молодь Полтавщини шукала прогресивні шляхи розвитку громадянського суспільства України. Про це повідомили у Полтавській міській раді.

Із 8 по 10 лютого у селі Олефірівка Миргородського району проходила найінтелектуальніша подія зими на Полтавщині – VIII етап проекту «Зимова Студреспубліка». Цьогоріч її темою обрали «Прогресивні способи громадянської солідарності на Полтавщині». До обговорення проблемного питання долучилися 40 представників студентської молоді Полтавщини та 20 експертів.

Зазначений захід відбувся за сприяння управління у справах сім’ї, молоді та спорту виконавчого комітету Полтавської міської ради. Начальник управління Олена Бабенко зазначила, що обрана проблематика є надзвичайно актуальною нині в Україні, а відтак, потребує прогресивних поглядів на її вирішення:

– «Студреспубліка» – це така собі модель політичного життя, де молодь може зануритися в процеси державотворення, висловити свою думку з тих чи тих питань, реалізувати цікаві ініціативи, – зазначила Олена Миколаївна. – Тема громадянської солідарності, яку розглядали на цьому етапі «Студреспубліки» сьогодні є дуже актуальною і кому, як не молоді, знаходити шляхи вирішення цієї проблеми, пропонувати свої способи об’єднання громадян.

Робота учасників «Зимової Студреспубліки» була розподілена на три дні. Протягом цього часу молодь обговорювала що таке солідарність, які її цілі, чи потрібна вона зараз та які дає можливості. На молодь чекали різномантні факультативи та тренінги, що стосуються соціально-економічного партнерства.

Під час факультативів учасники заходу також розглядали поняття громадянської солідарності на Полтавщині в історичному розрізі та сучасні практики громадянської солідарності в суспільстві. Окрім того, на молодь чекала робота в групах, де вони спільно обговорювали проблеми зазначеної тематики та напрацьовували власні проекти громадянської солідарності.

Кожен учасник Полтавської «Зимової Студреспубліки» приймав самостійне рішення стосовно поставлених проблем, виробляв власну думку на основі практичного досвіду, відстоював її під час роботи в групах. Усі учасники мали змогу консультуватися з представниками ігротехнічної групи та експертами. Усі консультації носили виключно суб’єктивний характер.

Колись учасник, а нині експерт «Студреспубліки», депутат Полтавської міської ради Олександр Глазов згадує: саме тут вперше усвідомив, чого хоче досягти в житті. Говорить: «Студреспубліка» – чудова платформа для реалізації молоді як особистостей та втілення найцікавіших ініціатив:

– Це реальний майданчик, який дає молоді можливість розвиватися і не боятися тези, що за молоддю майбутнє. За молоддю вже сьогоднішній день, тому діяти потрібно негайно. Саме на «Студреспубліці» активна молодь може розкрити свій потенціал, в спільному обговоренні може народитися справді дієвий інструмент розвитку громадянського суспільства. І, найважливіше, тут молодь може бути почута, а їхні ідеї – взяті до уваги.

Організатори триденної дискусії зазначають: роздроблення суспільства за різними ознаками швидкими темпами руйнує державу, тому надважливо знайти прогресивні методи солідаризації, на що і була спрямована тематика VIII Полтавського етапу проекту «Зимова Студреспубліка».

Перейти до вмісту