Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Перший територіальний підрозділ Національної служби здоров’я України створять на Полтавщині, – Віктор Лисак

18 лютого, під час апаратної наради у Полтавській облдержадміністрації директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Лисак розповів про стан підготовки лікувально-профілактичних закладів області до запровадження пілотного проекту з реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення.

“НСЗУ вирішила, що, все таки, перший територіальний підрозділ створять на Полтавщині, адже наша область передова”, – сказав Віктор Лисак.

Нагадаємо, що у 2019 році НСЗУ відкриє п’ять територіальних підрозділів в регіонах України

“На сьогодні ми ввели в електронний облік хворих за три роки, за формою 066/о. Таким чином ми сформували базу пролікованих в розрізі кожного відділення та кожного лікаря. У тестовому режимі ми передали до НСЗУ таку форму пролікованих у січні з всіх 56 медзакладів області. Зараз на Полтавщині відпрацьовується механізм, який з 1 січня 2020 року працюватиме по всій Україні”, – повідомив Віктор Лисак.

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко зазначив, що зараз багато хто спекулює питанням заробітної плати лікарів.

“Оплата праці медичних працівників прописується у Колективній угоді. В середньому заробітна плата сімейних лікарів зросла. Але є й Центри ПМСД, які не збільшили заробітну платню лікарям”, – роз’яснив Лисак.

Середня заробітна плата зросла з 5 тисяч гривень до 10 — 15 тисяч гривень.

Також директор Департаменту повідомив, що в окремих районах необхідно попрацювати над забезпеченням амбулаторій комп’ютерною технікою.

“Ми перевіримо всіх голів ОТГ та РДА щодо виконання ними своїх посадових обов’язків та порівняємо їхню заробітну плату з забезпеченням Центрів ПМСД комп’ютерною технікою та всім необхідним. Адже через таких безвідповідальних керівників люди не зможуть тримати електронне направлення”, – наголосив Валерій Головко.

Понад 350 тисяч людей у 2018 році отримали “Доступні ліки”. Цьогоріч необхідно розширити цю програму.

73% полтавців вже “обрали” свого лікаря і щоденно близько 1500 людей ще укладають декларації.

З 1 квітня стартує пілотний проект щодо стаціонарного лікування. НСЗУ оплачуватиме конкретний пролікований випадок. За електронним направленням пацієнт обиратиме сам лікарню.

“Це система змін, але вона прозора та ефективна”, – додав Віктор Лисак.

З 1 липня розпочинається трансформація спеціалізованої амбулаторної допомоги (у поліклініках буде нове фінансування). За направленням сімейного лікаря здійснюватиметься НСЗУ оплата пакету аналізів, обстеження та лікувальних процедур від найбільш поширених у країні хвороб.

“Близько 25% населення області, які не обрали лікаря, не зможуть безкоштовно отримати цю допомогу”, – наголосив Віктор Лисак.

Перейти до вмісту