Ви тут:
Суспільство 

Перші супутники-кубсати завершили свою місію, переставши виходити на зв’язок

Місія Mars Cube One, в рамках якої були запущені перші в історії міжпланетні супутники-кубсати, успішно перевірили можливість побудови міжпланетної системи зв’язку, завершена, оскільки апарати перестали виходити на зв’язок.

Про це повідомляє ITC.ua з посиланням на сайт місії.

Відзначимо, що проект Mars Cube One (або MarCO) – додаткова частина наукової програми місії InSight, яка була запущена в космос 5 травня 2018 року. Мета проекту полягала в тому, щоб перевірити виживаність апаратів типу CubeSat в глибокому космосі і вивчити можливості побудови міжпланетної системи зв’язку на їх основі.

В рамках MarCO до Марсу вирушили два ідентичних супутника-кубсата MarCO-A і MarCO-B (мають неофіційні назви «EVE» і «WALL-E») формату 6U (36,6 × 24,3 × 11,8 сантиметрів), оснащені сонячними панелями, літій-іонними акумуляторами, приймальними і передавальними антени, двома кольоровими камерами з ширококутним і вузькокутовим об’єктивами, а також системою контролю орієнтації, що використовує рухову установку, що працює на стиснутому газі. Апарати важать близько 14 кг кожен. На їх розробку і виробництво NASA витратило приблизно $ 18,5 млн.

Перейти до вмісту