Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

Пенсії, субсидії та безвіз до Грузії: що зміниться для українців з 1 березня

У перший день весни пенсіонери будуть отримувати підвищені пенсії, а до Грузії можна буде легше дістатися.

Згідно з останніми даними, з 1-го березня:

– уряд має перерахувати розмір пенсій. Оновлення відбудеться з урахуванням рівня середньої зарплати та інфляції. Загалом пенсії мають зрости на 17-18%.

– проведуть монетизація субсидій, тобто майже 4 мільйони українців отримають субсидії у готівковій формі;

– скасовуються візові вимоги між Україною та Грузією. Це означає, що українці зможуть їздити в будь-який куточок грузинської держави за внутрішніми ID-картками, які містять безконтактний електронний носій.

– всі відділеня «Нoвої Пoшти» в oбласних та райoнних центрах, а такoж кур’єри кoмпанії працюватимуть без вихідних – 7 днів на тиждень.

Пенсії: Переглянути відповідні виплати мають понад 10 мільйонам осіб, і, попередньо, всі вони можуть розраховувати на підвищення пенсій у середньому на 255 грн.

“Це не означає, що всі отримають однаково по 255 грн. Ці кошти розподіляться згідно з формулою, яка враховує коефіцієнт страхового стажу та коефіцієнт заробітку пенсіонера. Якщо підвищення буде менше 100 грн, застосують доплату до зазначеного розміру. Інакше кажучи, мінімальна доплата в березні становитиме не менше 100 грн. Реальне підвищення відбудеться для 8 млн пенсіонерів — вони отримають надбавку у розмірі 800–1000 грн”, — пояснив днями міністр соціальної політики Андрій Рева.

Водночас він зазначив, що в Україні є майже 2 млн пенсіонерів, у яких повний страховий стаж, але зарплата була нижчою від необхідної для індексації, а тому їхні пенсії не індексувалися паралельно з іншими. Для таких людей буде інший “бонус”.

“Ще одна виплата у березні буде здійснена тим, хто має великий страховий стаж (35 років для чоловіків та 30 років — для жінок при виході на пенсію після 2011 року і 25/20 років – при виході на пенсію до 2011 року), але через низьку зарплату вони згідно із законом позбавлені права на індексацію пенсій. Таким пенсіонерам передбачена додаткова виплата в розмірі 2400 грн, яка буде розділена на два транші по 1200 грн у березні і квітні”, – зазначив віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Субсидії: Для їх отримання пенсіонерам додатково ходити нікуди не треба буде. Вони отримають субсидії разом з пенсією на існуючі картки або готівкою через поштові відділення.

“Перший етап ми пройшли успішно. Від сьогодні, 25 лютого, стартує роздруковування інформаційних повідомлень, “Укрпошта” почне їх розносити населенню через кілька днів. З 12 березня люди, які не є пенсіонерами, у відділеннях “Ощадбанку” при пред’явленні паспорта та ідентифікаційного коду зможуть отримати кошти для оплати житлово-комунальних послуг у наявному варіанті”, – розповів міністр соціальної політики Андрій Рева.

Всього субсидії у грошовій формі обіцяють видати близько 4 млн сімей, яким відповідна пільга призначена на поточний опалювальний період.

У середньому такі виплати складуть у березні (за лютий) близько 1,5 тис. грн, а також будуть призначені в квітні (за березень) і травні (за квітень) 2019 року.

Поїздки до Грузії: З 1 березня поточного року набирає чинності оновлена угода між Кабінетом міністрів України та урядом Грузії про взаємне скасування візових вимог.

Це означає, що на додаток до чинного безвізового режиму з першим днем весни українці зможуть їздити в будь-який куточок грузинської держави за внутрішніми ID-картками, які містять безконтактний електронний носій.

Також цього дня дещо потрібно пам’ятати тим, хто має намір перетинати лінію розмежування на сході України.

Справа в тому, що з 1 березня всі контрольні пункти в’їзду-виїзду на Донбасі переходять на графік весняного періоду. Тобто будуть працювати щоденно з 07:00 до 18:30.

Нова пошта: Бізнес-клієнти можуть збільшити продажі за рахунок додаткових днів роботи, а одержувачам більше не потрібно буде після роботи чекати в чергах – можна приходити у зручний час у суботу або неділю й отримувати свої посилки швидше.

При цьому важливо запам’ятати, що в неділю всі відділення будуть працювати з 11:00 до 16:00, в інші дні – за більш тривалим графіком.

Точний графік роботи кожного відділення “Нової пошти” можна дізнатися на офіційному сайті оператора.

Перейти до вмісту